Norrbotten klarar en nedgång

Norrbotten kommer att klara den kommande förväntade konjunkturnedgången betydligt bättre än övriga landet.- Och det beror i först hand på att det fortsätter att gå mycket bra för länets basindustrier, säger länsarbetsnämndens prognosmakare Anders Pekkari.

Petter Nilsson-Lång vann mot försvaret i fastighetsdomstolen. Rätten dömde att Försvarsmakten ska avflytta från hans och Jan Nordqvists mark. Fortverket har hos regeringen ansökt om tvångsinlösen av nyttjanderätten till områdena.FOTO: Kurt Engström

Petter Nilsson-Lång vann mot försvaret i fastighetsdomstolen. Rätten dömde att Försvarsmakten ska avflytta från hans och Jan Nordqvists mark. Fortverket har hos regeringen ansökt om tvångsinlösen av nyttjanderätten till områdena.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2008-06-04 06:00
När han i går presenterade prognosen för resten av året och 2009 så sker det i ett läge när arbetsmarknaden är på topp i Norrbotten. Arbetslösheten är rekordlåga 2,7 procent, en notering som senast uppnåddes i början av 1990-talet.
- Under det kommande året kommer det att ske en svag avmattning i länet men då ska vi komma ihåg att den nedgången sker från en mycket hög nivå, säger Anders Pekkari.
Och han väljer i första hand att peka på de fortsatta miljardinvesteringarna inom basindustrin som en förklaring till att länet inte kommer att drabbas hårdare. LKAB fortsätter att trumma på och nästa år drar gruvbolaget Boliden igång sin miljardsatsning vid Aitikgruvan utanför Gällivare.
Det finns glädjeämnen
- Mycket tyder på att basindustrin, i första hand gruv och stål, kommer att fortsätta att investera stort 10-15 år till. Blir dessutom gruvsatsnigen i Pajala av så spär det på ytterligare, säger Andes Pekkari.
Men det finns fler glädjeämnen. Det gäller inte minst Haparanda med omnejd där pulsen är minst sagt hög. Per-Anders Ruona, chef för arbetsförmedlingen i Haparanda och som fanns med vid gårdagens presskonferens, radade exempel på den Klondyke-stämning som råder i gränskommunen.
- Det kanske mest glädjande är att många av de som nu går ut gymnasiet kan tänka sig att stanna kvar i Haparanda. Så var inte läget för bara ett par år sedan.
Men självklart finns det också orosmoln. Ett är den hotande arbetskraftsbristen inom en lång rad av yrken beroende på att 40-talisterna i en strid ström är på väg att lämna arbetslivet. Länsarbetsnämnden pekar dessutom ut ett antal grupper som kommer att får det kärvt på arbetsmarknaden. Det gäller inte oväntat personer från utlandet men också ungdomar med dålig utbildning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om