Det visar statistik från Socialstyrelsen, som internetsajten läkarstudent.se sammanställt. Uppsala har Sveriges högsta läkartäthet med 5,1 läkare per 1000 invånare, medan Norrbotten har Sveriges lägsta med 2,8 läkare per 1000 invånare.
Statistiken (se faktaruta) gäller åren 1995–2010 och är alltså inte helt aktuell. Men utvecklingen har inte brutits de närmaste åren.
– Det här har jag talat om i åratal. Vi halkar efter mer och mer och det blir ett jättejobb att försöka ta igen det. Vi klarar inte av att erbjuda konkurrenskraftiga jobb. Landstinget har anställt rekryterare men ändå misslyckats. Landstinget rekryterar utländska läkare och erbjuder dem språkutbildning med miljonkostnader. Sedan flyttar läkarna söderut eftersom vi inte kan erbjuda dem jobb, säger Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening.
Svartholm fortsätter:
– Det är inte så enkelt att det är kallt och mörkt här. Det finns massor av läkare som är fascinerade av vinterklimat och exempelvis gillar skidåkning. Men läkarna känner att de är mer delaktiga i sjukvården söderut. Här finns inga utvecklingsprojekt och inga ledande positioner till läkare. Vi måste bli bättre på att konkurrera med arbetsvillkor, arbetsmiljö och ekonomisk ersättning.
Mats Brännström, landstingsdirektör, känner igen statistiken.
– Jag har inte sett färska siffror men jag kan tänka mig att det är ungefär så här det ser ut. Att Uppsala och Västerbotten ligger i topp är inte förvånande, det är län med universitetssjukhus och relativt liten befolkning. Vi arbetar hårt med att bryta utvecklingen men den allmänna tendensen är att allt fler vill till storstäderna, även läkare.
Brännström är dock oförstående till delar av Svartholms kritik.
– Att vi inte kan erbjuda utländska läkare jobb känner jag inte alls igen, jag förstår inte var han får det ifrån. Och tre av fyra landsting i norr har direktörer som är läkare, exempelvis jag själv. Han får nog läsa på lite bättre.