– Det är mitt eget beslut. Och det har inte varit ett lätt beslut. Både min fru och jag har trivts utmärkt. Hjärtat ville vara kvar men hjärnan ville flytta ner, säger Björn O Nilsson.
Familjen lämnar residenset och flyttar tillbaka till Stockholmstrakten när förordnandet går ut.
– Jag fyller 65 i januari och planerar att ägna mig åt styrelseuppdrag och konsultuppdrag. Jag hoppas dock kunna ha kvar mitt engagemang i viktiga Norrbottensfrågor. Det är ett fantastiskt län med fantastiska möjligheter och jag ser mig mer som norrbottning än stockholmare i dag. Jag kommer att bli en Norrbottensambassadör och jag tänker inte heller tappa tempo de här sista månaderna av mitt ämbete, säger Björn O Nilsson.
Vilka frågor är högaktuella?
– Det är bland annat vätgasfrågan kopplat till Hybrit och LKAB. Den har jag jobbat länge med, tillsammans med bland andra regionrådet Nils-Olov Lindfors. Den frågan är enormt stor, mycket större än vad många förstår i dag.
Vilket är ditt bästa minne?
– Det är mötena med människorna och kommunerna. Jag har fått vara med och åstadkomma en del också. Bland annat Vetenskapens hus var ett initiativ från tre parter, varav jag i egenskap av ordförande för Ingenjörsvetenskapsakademin, var en.
I dagarna har konstitutionsutskottet (KU) kritiserat regeringen för den utdragna hanteringen av Beowulfs ansökan om bearbetningskoncession i Kallak, väster om Jokkmokk.
– Jag anser att kritiken från KU är berättigad, säger Björn O Nilsson.
Kunde länsstyrelsen i Norrbotten gjort mer?
– Säkert kunde vi gjort mer. Här finns två frågor: 1) Hur ser lagstiftningen ut? 2) Hur fungerar processen för tillståndsgivning? Det som måste förbättras är det oförutsägbara för verksamhetsutövaren samt de långa ledtiderna. Varken Kallak eller Laver har varit i långbänk i myndigheterna (Bergstaten, länsstyrelsen) eller domstolen. Långbänken är i regeringen. Notera samtidigt att inget av dessa projekt är självklara för att ges tillstånd.
Björn O Nilsson utnämndes till landshövding i Norrbotten i juni 2018. Han efterträdde Sven-Erik Österberg, som var länets landshövding från 2012 fram till att han utsågs till ny landshövding i Stockholm 2017.
Ny landshövding kommer att utses av regeringen.
– Jag kan ärligt säga att jag inte vet vem det blir. Men jag är den 29:e landshövdingen i Norrbotten och alla har varit män. Det är på plats med en kvinna, säger han.