Den stora efterfrågan på metall, främst beroende på tillväxten i Kina, gör gruvbrytning till en lukrativ affär. Detta avspeglas i intresset för att starta gruvor.
Den statliga gruvjätten LKAB satsar på tre nya gruvor och två nya huvudnivåer i de befintliga gruvorna. Northland Resources är i full färd med att starta sin gruva i Kaunisvaara.
Produktionsökning
Boliden förbereder en produktionsökning i Aitikgruvan och har dessutom planer på att återuppta brytning i den gamla koppargruvan i Laver.
Dessutom planerar Beowulf Mining brytning av järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk.
Prospektering som aldrig förr
Men det är många fler fyndigheter i Norrbotten som är av intresse. Det råder rena Klondyke-stämningen och prospekteras som aldrig förr.
Det mesta av intresset är naturligtvis koncentrerat till Malmfälten men det förekommer prospektering i alla länets inlandskommuner.
Bergsstaten är den statliga myndighet som handlägger och beslutar i ärenden som rör prospektering och utvinning av mineral enligt minerallagen.
För närvarande finns 295 gällande undersökningstillstånd för olika fyndigheter i Norrbotten.
Det är både svenska och utländska bolag som har undersökningstillstånd och det är många olika mineraler man söker efter: järn, koppar, guld, molybden, bly, zink, uran, mangan, torium, titan - ja, till och med diamanter. Tillstånden gäller under tre år.
- Det är naturligtvis de höga världsmarknadspriserna som ligger bakom det stora intresset, säger Stefan Tuoma, gruvingenjör vid Bergsstatens huvudkontor i Luleå.
Bara en bråkdel bryts
Men det är långt ifrån alla prospekteringar som leder till kommersiell brytning.
- Under fjolåret hade vi cirka 1 300 undersökningstillstånd i hela landet. Bara två av dem ledde till bearbetningskoncessioner. Det är en lång process från prospektering till brytning. I snitt har vi väl fyra-fem koncessioner per år i Sverige och alla koncessioner leder inte till brytning, säger Stefan Tuoma.
Se listor över samtliga undersökningstillstånd i lördagens NSD.