Norrbotten - det nya Klondyke

De norrbottniska mineraltillgångarna är heta. För närvarande finns det 295 tillstånd att undersöka olika fyndigheter.
Men det är bara en bråkdel av alla prospekteringar som så småningom resulterar i gruvbrytning.

Eftersökta mineraler är malm, koppar, guld och silver. Här kopparkis från Aitik.

Eftersökta mineraler är malm, koppar, guld och silver. Här kopparkis från Aitik.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2012-05-12 05:42

Den stora efterfrågan på metall, främst beroende på tillväxten i Kina, gör gruvbrytning till en lukrativ affär. Detta avspeglas i intresset för att starta gruvor.

Den statliga gruvjätten LKAB satsar på tre nya gruvor och två nya huvudnivåer i de befintliga gruvorna. Northland Resources är i full färd med att starta sin gruva i Kaunisvaara.

Produktionsökning
Boliden förbereder en produktionsökning i Aitikgruvan och har dessutom planer på att återuppta brytning i den gamla koppargruvan i Laver.

Dessutom planerar Beowulf Mining brytning av järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk.

Prospektering som aldrig förr
Men det är många fler fyndigheter i Norrbotten som är av intresse. Det råder rena Klondyke-stämningen och prospekteras som aldrig förr.

Det mesta av intresset är naturligtvis koncentrerat till Malmfälten men det förekommer prospektering i alla länets inlandskommuner.

Bergsstaten är den statliga myndighet som handlägger och beslutar i ärenden som rör prospektering och utvinning av mineral enligt minerallagen.

För närvarande finns 295 gällande undersökningstillstånd för olika fyndigheter i Norrbotten.

Det är både svenska och utländska bolag som har undersökningstillstånd och det är många olika mineraler man söker efter: järn, koppar, guld, molybden, bly, zink, uran, mangan, torium, titan - ja, till och med diamanter. Tillstånden gäller under tre år.

- Det är naturligtvis de höga världsmarknadspriserna som ligger bakom det stora intresset, säger Stefan Tuoma, gruvingenjör vid Bergsstatens huvudkontor i Luleå.

Bara en bråkdel bryts
Men det är långt ifrån alla prospekteringar som leder till kommersiell brytning.

- Under fjolåret hade vi cirka 1 300 undersökningstillstånd i hela landet. Bara två av dem ledde till bearbetningskoncessioner. Det är en lång process från prospektering till brytning. I snitt har vi väl fyra-fem koncessioner per år i Sverige och alla koncessioner leder inte till brytning, säger Stefan Tuoma.

Se listor över samtliga undersökningstillstånd i lördagens NSD. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om