I Norge administreras ambulansflyget i hela landet av statligt ägda Luftambulansetjenesten (LAT). Organisationen är helt skattefinansierad och ägs av den norska staten genom fyra ”hälsoföretag”, med de fyra norska vårdregionerna som mellanhänder.
LAT upphandlar i sin tur verksamheten med flygplansambulanser av det privata företaget Babcock Scandinavian Airambulance. Det är samma företag som i nuläget kör flygplansambulanserna i flera svenska regioner, däribland Region Norrbotten.
Genom upphandlingen har LAT i nuläget ett jet- och åtta propellerplan i sin flotta. Alltså betydligt färre jetflygplan än Sverige.
LAT:s flygplan är utplacerade vid sju olika baser på det norska fastlandet, från Kirkenes i norr till Arendal i söder. Precis som i Sverige är propellerplanen av märket Beechcraft.
I jämförelse med Sverige finns det i Norge emellertid färre flygplatser med så pass långa landningsbanor att jetflygplan kan landa. Det innebär enligt LAT:s kommunikationsrådgivare Elin Åsbakk Lind att verksamheten inte skulle fungera med enbart jetflygplan:
– Det skulle kräva fler helikoptrar som kunde flyga patienter till flygplatserna med långa landningsbanor, säger hon.
När LAT i vissa fall behöver genomföra patienttransporter från den arktiska ögruppen Svalbard, som tillhör Norge, använder man jetflygplanet. Avståndet mellan Gardermoen – flygplatsen utanför Oslo – och Svalbard är cirka 200 mil.
Enligt flera av KSA:s kritiker försvinner jetflygplanens nytta ju kortare flygsträckan är. De flesta flygningar i Sverige är enligt dem därför för korta för att jetflygplanen ska komma upp i kapacitet. Men Elin Åsbakk Lind uppger att det norska jetplanet även används för kortare flygningar.
– Det är stationerat på Gardermoen och används i huvudsak för uppdrag i södra Norge.
I början av 2022 kommer LAT att få ytterligare ett jetplan i sin flotta, som genom ett samarbetsavtal mellan Norge och EU ska transportera högriskpatienter. Men därefter anser sig LAT inte behöva några fler jetflygsambulanser:
– När det nya jetplanet inte nyttjas i EU:s regi så ska det användas i den vanliga beredskapen. Vi ser inget behov av ytterligare jetflygplan i nuläget, säger Elin Åsbakk Lind.