Den torra sommaren och foderbristen slår mot länets kött- och mjölkbönder, även om situationen ännu inte är lika akut som i södra Sverige där masslakt av djur är en realitet.
Därför uppmanar nu kommunens S-styre de inköpsansvariga inom skolbespisningen att stödköpa svenskt kött i höst.
– Ska vi ha en levande landsbygd, måste vi ha aktiva jordbruk, säger kommunalråd Niklas Nordström vid en pressträff hos köttbonden Per Nordberg i Sundom.
Kommunen köper enligt gällande avtal årligen in kött för 4,2 miljoner kronor.
– 60 procent utgörs av svenska produkter. Nu ska vi bli ännu tydligare med att köpa in svenskt, inom ramen för lagen om offentlig upphandling, LOU. Jag kan inte utlova hundra procent, men så nära det bara går. Våra uppköpare ska välja svenskt i alla lägen, säger Nordström.
Nuvarande leverantörsavtal, som avgjordes i upphandling 2016 och gäller fyra år framåt, har kommunen med nationella grossisten Martin och servera som i dag även levererar utländskt kött, däribland den omdiskuterade polska köttfärsen.
Läs mer: Polsk köttfärs på skolbarnens tallrikar
– I dialog med leverantören har vi sagt att skolans inköpare i möjligaste mån ska fråga efter svenska alternativ. Vi tillför de ekonomiska medel som krävs för att de ska kunna välja svenska alternativ.
Hur mycket mer kostar detta?– Jag gissar på några miljoner kronor extra, men jag vet inte. Markandspriserna styr. Vad händer när det kommer in stora volymer kött på grund av nödslakt i södra Sverige?
Enligt Niklas Nordström är avtalet med Martin och servera uppbyggt så, att kommunen kan efterfråga svenskt mer.
– Priset har styrt tidigare, som med polska köttfärsen, men nu behöver inte inköparna bara se till det. Och de har hittills bara fått positiva signaler från Martin och servera.
Kommunen har även tagit ett inriktningsbeslut om att den svenska köttproduktionen ska gynnas i nästa upphandling 2019.
– LOU har blivit mer tillåtande. Vi får inte kräva svenskt kött i sig i en upphandling, däremot fråga tydligare gällande krav på djurhållning, antibiotika med mera. Det gör det lättare för svenska köttleverantörer att vinna upphandlingen.
Inför nästa upphandling har kommunen inlett dialog med Hushållningssällskapet och LRF.
– Vi vill uppmuntra fler lokala företag och kött- och mjölkproducenter att vara med i upphandlingen.
Varför skedde inte det redan inför 2016 års upphandling?– Kraven gick inte att ställa tidigare, men nu finns lagutrymmet.
Med stödköpen går kommunen i bräschen för att stötta köttproducenterna, även om Flen och Katrineholm, liksom Region Västernorrland, har tagit liknande beslut.
Bodens socialdemokrater kräver också under fredagen stödköp av svenskt kött i sin kommun.
– Fler kommuner följer efter. Situationen är akut, alla måste ta ansvar, säger Niklas Nordström.
Han har varit i kontakt med Sven-Erik Bucht (S) för att höra jordbruksministerns bedömning huruvida stödköpen skulle stridA mot LOU.
– Han sa tvärtom att det är jättebra att vi gör detta.
Samtidigt ifrågasatter Miljöpartiets gruppledare Jan Nyberg kommunledningens agerande.
– Bra att kommunen äntligen vill köpa mindre fulkött till skolbarnen. Men tråkigt om det bara är en tillfällig åtgärd några veckor före valet, säger han i ett pressmeddelande.
MP vill tvärtom minska köttkonsumtionen, eftersom köttindustrin leder till stora klimatutsläpp, och i stället öka antalet vegetariska alternativ i skolan.
– Om Niklas Nordström vill göra något åt de uppenbara klimatförändringarna borde han framför allt minska på köttet. Inte bara stödköpa svenskt, säger Jan Nyberg.
Niklas Nordström (S):
– Vi kan inte skuldbelägga jordbruket för mycket i dessa frågor. Har vi inte en levande landsbygd, då måste vi importera ännu mer livsmedelsprodukter av sämre kvalitet.
Vill ni på sikt minska på köttätandet i skolan?– Kostsammansättningen i skolan följer med tiden, matsedeln moderniseras. Våra dietister gör det jobbet jättebra. Men att vi politiskt skulle bestämma att vi inte ska ha kött i skolmaten, det kommer inte att hända.