Nordens sämsta a-kassa

Sveriges a-kassa är sämre än i många andra europeiska länder. Det visar en ny rapport.Men arbetslösa Else-Maj Lindman tycker inte att man ska klaga.- Man får leva efter pengarna, säger hon.

"Klaga inte över a-kassan", säger Else-Maj Lindman. "Som arbetslös får du skippa restaurangmiddagarna och göra långkok som ärtsoppa i stället".FOTO: Pär Bäckström

"Klaga inte över a-kassan", säger Else-Maj Lindman. "Som arbetslös får du skippa restaurangmiddagarna och göra långkok som ärtsoppa i stället".FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-02-16 06:00
Else-Maj Lindman kliver in på arbetsförmedlingen i Luleå och stoppar vant ner närvarorapporten
i den vita brevlådan innanför dörren. Hon har varit arbetslös i över tre år och i dessa tider är det extra tufft att hitta sig ett jobb.
Tidigare arbetade hon som hotellstäderska och tidningsbud.
Uppskattar bidraget
Att Sverige har Nordens sämsta
a-kassa håller hon inte med om. Hon uppskattar de 9 000 kronorna hon får varje månad.
- Jag är arbetslös, vad kan jag kräva? Jag gör ju ingenting, säger hon.
Enligt Tjänstemannafackens centralorganisations, TCO, senaste rapport "Svensk a-kassa i strykklass" är det främst medelinkomsttagare som är de stora förlorarna i den statliga arbetslöshetsförsäkringen.
En lärare, sjuksköterska eller polis som tjänat 29 000 kronor i lön får samma ersättning vid arbetslöshet som en som tjänat 20 000 kronor (se faktaruta).
Många underförsäkrade
TCO föreslår att regeringen höjer inkomsttaket från 18 700 kronor till 33 000 kronor per månad så att alla får ut 80 procent av lönen vid arbetslöshet.
Som det är i dag får endast 25 procent av de arbetslösa ut 80 procent av sin tidigare inkomst i ersättning. Tre av fyra är underförsäkrade, enligt rapporten.
Britt-Inger Hedlund, som nyligen blev arbetslös efter att ha vikarierat i tio år inom förskolan i Luleå, håller med om att inkomsttaket borde höjas.
- Ersättningen ska ju naturligtvis öka gradvis efter vad man tjänar. Alla som har en hög inkomst skattar ju därefter, mer än vad vi gör, säger Britt-Inger Hedlund, som i dag får
75 procent av sin tidigare lön
i a-kassa.
Else-Maj Lindman har däremot svårt att hålla med om att en person med hög inkomst ska ha en högre a-kassa.
Får anpassa sig
Som arbetslös får man anpassa sig, menar hon.
- Det är klart du inte kan kräva att du kan leva på samma sätt när du är arbetslös som när du har jobb. Du får leva efter pengarna, säger Else-Maj Lindman.
- Du kanske kan göra saker själv som du tidigare köpte som en tjänst. Du får göra långkok, ärtsoppa och sådant i stället för att gå ut och äta, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om