Nollräntans tid är över – Riksbanken höjer

Riksbanken höjde på torsdagen reporäntan med 0,25 procentenheter. Ett väntat besked, enligt Andreas Hansen som är bankchef på LF Norrbotten.

Andreas Hansen, bankchef på LF Norrbotten.

Andreas Hansen, bankchef på LF Norrbotten.

Foto: Pressbild

Luleå2022-04-28 09:40

– Jag trodde nog att man skulle höja räntan nu. Jag räknade med det med tanke hur det ser ut med inflationsoron och allt som händer runtomkring i världen, säger han.

Enligt Riksbanken är inflationen på 6,1 procent i mars den högsta sedan 90-talet och den kan vara hög ännu en tid.

"För att motverka att den höga inflationen biter sig fast i pris- och lönebildningen har direktionen beslutat att höja reporäntan från noll till 0,25 procent”, skriver Riksbanken.

Prognosen är att räntan höjs gradvis till knappt två procent om tre år.

Två till tre höjningar till är att vänta i år.

Världsekonomin påverkas av störningar från pandemin och den ryska invasionen av Ukraina, som gett nya problem med produktion och leveranser, osäker tillgång och högre pris på el och diesel, möbler och livsmedel som kaffe och bröd.

Andreas Hansen säger att de långa marknadsräntorna redan "stigit ganska kraftigt". Den femåriga snitträntan ligger på 3 procent, högst på åtta år.

– Man vet inte riktigt vad som händer med marknadsräntorna, de kan fortsätta stiga. Men mycket tyder på att eventuellt de rörliga bolånen kanske behöver justeras, säger han.

Många har märkt av stigande boräntor och nya låntagare väljer att låsa sina lån.

– Vi har sett räntehöjningar på de längre löptiderna under hela första kvartalet så det har blivit fler och fler som efterfrågar att binda, säger Andreas Hansen, men påpekar att det varit ett "historiskt extremt lågt ränteläge".

Men bostadspriserna har gått upp mycket och många har högre lån jämfört med tidigare?

– Ja, boendepriserna har stigit extremt mycket. Så är det.

Om boräntan ökar till 3 procent får den med lån på tre miljoner kronor betala nära 3 000 kronor mer per månad, med dagens rörliga snitträntor.

Hur kännbart blir det om boräntan dubblas på ett par år?

– Svår fråga. Jag tror att det kommer bli kännbart, men samtidigt när vi beviljar lån så räknar vi på en väl tilltagen kalkylränta på 6,5 procent och det visar att väldigt många här uppe i våra trakter klarar av de nivåerna. Sedan är det klart att det påverkar andra utgifter om man får ökade räntekostnader. Det kanske påverkar viss typ av konsumtion eller att man sparar mindre pengar och tänker efter mer innan man konsumerar.

Kan man få ränta på sparkontot igen?

– Ja, på sikt bör det innebära att vi kan lämna ränta på sparkontona till våra privatkunder, säger Andreas Hansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!