NJA-jobbarna har fått namn

Kjell-Arne, Folke, Ove, Blixten, Klöver-Kurt, Roger, Torsten...

Roger Karlsson finns med i bildsamlingen från 1970.

Roger Karlsson finns med i bildsamlingen från 1970.

Foto: Jean Hermanson

Luleå2019-01-24 06:47

Namnen... Namnen som inte fanns, men som nu finns igen. Namnen på jobbarna på NJA, jobbarna som Jean Hermanson fotograferade i maj 1970. I gjuteriet och i fikarummet bland annat.

Den minnesgode läsaren drar sig kanske till minnes efterlysningen i tidningen i november 2017. NIls-Petter Löfstedt, Jean Hermansons fotografkollega och vän, var i Luleå för att försöka hitta några av personerna på bilderna från NJA 1970.

Bilderna är nästan skulpturala, liknar kolteckningar, personerna ser ut som statyer som ser betraktaren in i ögonen. De är svartvita bilder, men personerna hade inga eller få namn. Det var ett faktum som Jean Hermansson beklagade och ångrade. Att han inte hade samlat och antecknat namnen.

Med läsares hjälp hittade vi Folke Ivari, en av de fotograferade, och sedermera också Seth Arvid Nilsson som var murare på NJA. Denne var dock avliden sedan 1977.

Nils-Petter Löfstedts arbete bland annat med att identifiera fler personer på Jean Hermansons bilder har nu resulterat i en utställning som den 24 januari öppnar på Ripan Folkets hus i Luleå. Utställningen visas till 8 februari.

Klicka här och läs mer: Vet du vilka männen på bilderna är?

Klicka här och läs mer: Folke, du är i tidningen

I Jean Hermansons arkiv fanns runt 800 bilder från dåtidens NJA, Norrbottens jernverk. 170 av dem har Nils-Petter Löfstedt med sig till Luleå. Denna vecka har han arbetat med att söka upp personer på bilderna. Han håller nämligen på med en uppföljning till tevefilmen Himlens mörkrum. Teveserien ska visa miljöer och jobbare som Hermanson fotograferade, men runt 50 år senare. Ett avsnitt ska behandla Luleå.

Detta med dateringen är en sak för sig. Det var nämligen oklart när Jean Hermanson tagit bilderna på Folke Ivari och de andra. Men nu är Nils-Petter Löfstedt säker på dateringen.

– På en av bilderna finns en almanacka som visar månaden maj 1970. Det är inte så ofta man hittar sådana ledtrådar, men här fanns den.

Nils-Petter Löfstedt berättar ofta och gärna om Jean Hermanson. Han tycker att Hermanson var en mästerfotograf.

– Han var en mästare i att arbeta med ljuset i verkstäder och fabriker. Dessutom var det i de här miljöerna han hade vuxit upp. Hans morbröder arbetade på Norrahammars bruk och i gjuteriet i Skillingaryd, så han kände igen sig på NJA.

Själv säger Nils-Petter Löfstedt att han vill visa för människor att industriarbetare fortfarande finns.

– Söderut tror man inte att arbetarklassen finns. Att det fortfarande finns farliga och dåliga arbetsmiljöer och buller. Jean sa ofta: Det farligaste på jobben kan jag inte fotografera: Bullret!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om