Nedskräpningen blir Lumires huvudvärk i framtiden

Tycker du att det är skräpigt vid återvinningsstationer i Luleå? Från årsskiftet blir det Lumires huvudvärk, när det kommunala bolaget tar över ansvaret. "I dag har vi svårt att överblicka de framtida kostnaderna för städningen", säger vd Per Ekervhén.

Från och med årsskiftet tar Lumire över skötseln av Luleås återvinningsstationer. Vi gav oss ut en tidig måndagsmorgon för att med egna ögon studera omfattningen av nedskräpningen. Ordningen visade sig vara god. På Lulsundet hittades en kvarglömd kartong och diverse förpackningar. "Min bild är att Luleåborna sköter sopsorteringen rätt bra", säger Ola Cederholm på Lumire.

Från och med årsskiftet tar Lumire över skötseln av Luleås återvinningsstationer. Vi gav oss ut en tidig måndagsmorgon för att med egna ögon studera omfattningen av nedskräpningen. Ordningen visade sig vara god. På Lulsundet hittades en kvarglömd kartong och diverse förpackningar. "Min bild är att Luleåborna sköter sopsorteringen rätt bra", säger Ola Cederholm på Lumire.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2023-10-28 11:00

I dag sköter Lumire tömning av avfallscontainrar, men ansvaret för städningen på återvinningsstationerna ligger på FTI (Svenska förpackningsinsamlingen).

Det finns inga uppgifter vad städningen av Luleås 50-tal återvinningsstationer kostar, men enligt FTI:s regionchef Cecilia Möller uppgår kostnaden för hela riket till runt 150 miljoner kronor om året.

– Vi har ingen data om specifika dagar är skräpigare än andra, men generellt kan man säga att vid större helger kommer det in fler förpackningar och då ökar också risken för nedskräpning, menar Cecilia Möller.

Från årsskiftet tar Lumire över driften. I dag pågår ett arbete hur organisationen ska klara de nya arbetsuppgifterna.

Kan kostnaden från nedskräpning drabba skattebetalare?

– Vi kommer att få ett fastslaget belopp via Naturvårdsverket, men om vi får ökade rörliga kostnader kan det i slutändan drabba skattebetalare, svarar Per Ekervhén.

undefined
"Jag tycker generellt att Luleåborna hanterar sitt avfall på ett bra sätt, men ibland har jag noterat att folk inte bryr sig om att platta till sina kartonger och då blir det fort trångt i containrar", förklarar Ola Cederholm, återvinnings- och avfallschef på Lumire.

En tidig måndagsmorgon ger vi oss ut tillsammans med Lumires återvinning- och avfallschef Ola Cederholm för att studera nedskräpningen. Statistiken visar att drygt 40 procent av hushållen i Luleås sorterade restavfall hamnar rätt, vilket placerar oss nära rikssnittet.

– Jag tror generellt sett att Luleåborna vill göra rätt. Det är klart att det ibland kan lämnas någon soppåse eller kasse med tomglas vid sidan om sopkärlen, men min bild är att i det stora hela sköter sig folk ändå rätt bra, betonar Ola Cederholm.

FTI pekar ut återvinningsstationen vid Ica Maxi som stans skräpigaste före en station intill Ica Kvantum och en på Yttervikens industriområde.

undefined
Är det här en vanlig syn vid Luleås återvinningsstationer? Enligt FTI kostar städningen intill containrarna 150 miljoner kronor för hela riket, vilket inte kan betraktas som ett anmärkningsvärt högt belopp med tanke på antalet städer.

Den här gången möts vi inte av några dumpade soffor, leksaker eller köksapparater. Vid Lulsundets återvinningsstation ligger en kvarglömd förpackningskartong på marken. Mellan containrarna syns plast och diverse pappersförpackningar.

Det är ingen ovanlig syn, men Ola Cederholm tar sig an jobbet att röja upp. Han anser att det är viktigt att hålla snyggt för att förhindra att sophögarna tillåts växa.

– Egentligen är alla skyldiga att ta med sig avfallet hem om de inte ryms i avfallskärlen. Vi tömmer containrarna två-tre gånger i veckan och nästan alltid finns det plats kvar längst bak. Framför allt har jag märkt att folk inte bryr sig om att platta till sina kartonger, säger Ola Cederholm.

undefined
Alva Brännvall, 20, tycker att det stundtals kan vara lite skräpigt på Risslan, men det skrämmer inte henne från att avfallssortera glas, kartong och plast.

I Bensbyn tycks allt avfall ha hamnat rätt. Likadant på Risslans återvinningscentral, där 20-åriga Alva Brännvall har noterat avsaknaden av skräp.

– Jag gör det här en gång i månaden, då slänger jag allt från hushållet. Ibland kan det vara lite stökigt utanför containrarna, berättar Alva Brännvall.

Sandra Lejon, 33, besöker Risslan minst två gånger i veckan.

– Jag sorterar flaskor, kartong, plast och metall. Det kan vara lite skräpigt här, men jag upplever det inte som något problem. Det fungerar rätt bra, men helst skulle jag vilja att det var öppet på söndagar också när man har tid för sånt här...

Informationen att Lumire under hösten ökat tillgängligheten i sina återvinningscentraler har inte nått henne. På Risslan, Antnäs och Råneå är det i princip öppet dygnet runt. Det är till och med möjligt att lämna sitt avfall på Risslan på söndagar under förutsättning att man laddar ned en app i mobilen och lyssnar till en tio minuter lång introduktion. Enligt Lumire har 4 000 Luleåbor laddat ned appen.

Återvinning i Luleå

Luleås återvinningsstationer är utspridda i alla bostadsområden. Det pågår diskussioner att även upprätta stationer i villaområden för att kunna ta hand om främst plast, papper och glas.

Utöver det finns fem återvinningscentraler inom Luleå kommun, där det även är möjligt att lämna farligt avfall. De fem centralerna är placerade på Risslan, i Råneå, Antnäs, Sunderbyn samt Returpunkt i centrala stan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!