Nedkylning räddade Milton
LULEÅ. Sjuåringen Milton Wahlberg låg under vatten i över tio minuter innan han drogs upp. Det kalla vattnet räddade antagligen hans liv. Läkaren Katarina Lindgren förklarar hur kroppen fungerar vid drunkningstillbud och nerkylning.
När sjuåringen Milton Wahlberg föll i det kalla vattnet och höll på att drunkna slog Tilde Engman larm. Barn har generellt bättre förutsättningar för att överleva drunkningstillbud. De kyls ner snabbare och deras dykreflex är starkare. FOTO: Göran Ström
Foto: Göran Ström
- Det är svårt att säga exakt hur kallt vattnet måste vara, men vid lägre temperatur än 10 grader kyls kroppen snabbt ner, säger Katarina Lindgren som är överläkare på anestesikliniken, akuten, Sunderby sjukhus.
Vid nedkylning går kroppen in i lågvarv. Hjärta och lungor arbetar allt långsammare.
Hjärnan kräver mindre syre och socker, vilket gör att det tar längre tid innan hjärnskador uppstår.
Det vetenskapliga namnet för nedkylning är hypotermi.
Bättre i kallt vatten
- Om man håller på att drunkna så är det faktiskt en fördel att vara i kallt vatten.
Efter en stund under vatten sätter dykreflexen in. Den är starkast hos barn och gör att olycksoffret automatiskt håller andan. Samtidigt gör nedkylningen att allt mindre blod går ut i armar och ben.
I stället koncentrerar sig kroppen på den centrala cirkulationen mellan lungor, hjärta och hjärna.
- Samma princip utnyttjas i behandlingen av patienter som fått hjärtstillestånd. Man kyler ner patienten till en kroppstemperatur på 33 grader.
Få överlever en timme
Om olycksoffret ligger i vattnet en längre tid släpper dykreflexen så småningom och man börjar andas in det kalla vattnet. Det snabbar på nedkylningen.
- Det är inte många som har överlevt längre än en timme under vatten. Redan efter en halvtimme är chansen för överlevnad sämre. Oftast är det mycket små barn som faller i kallt vatten som klarar sig, säger Katarina Lindgren.
Barn har generellt bättre förutsättningar för att överleva drunkningstillbud.
De kyls ner snabbare, deras dykreflex är starkare och de har mer sällan andra sjukdomar som försvagar kroppens motståndskraft.
- Dessutom är de inte berusade när de faller i vattnet, som vuxna kan vara, säger Katarina Lindgren.
När ett olycksoffer tagits upp ur vattnet är det viktigt att snabbt blåsa luft i lungorna, som kan vara fulla med vatten.
Respirator snabbt
Hjärt- och lungräddning är ofta närmast till hands, men det bästa är om man snabbt kan koppla in en respirator.
- Tidpunkten varierar för när läkaren väljer att väcka patienten. Man brukar hålla patienten nersövd tills det är säkert att patienten kan andas själv och att hjärtat arbetar som det ska.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!