– De projektledare som kommunen tagit in är inga duvungar. Ingen är betjänt av att bara entreprenören argumenterar. Det ska vara jämbördiga samverkansparter och det är vi, säger Ola Engström, tidigare projektchef i Östra länken för NCC, med anledning av de kritiska synpunkter som ett antal olika källor framfört.
Engström är övertygad om att arbetet är kostnadseffektivt.
– Den kritiken är helt tagen ur luften. Men jag förstår ju hur det går till, och jag kan själv tänka likadant. Man åker förbi ett ställe och ser att "Va, gräver de där för tredje gången? Vem betalar för det här egentligen?". Då kan man tro att kostnader drar iväg. Men det finns otroligt många exempel på att man kommer längre med det här arbetssättet, speciellt vid komplexa projekt.
Att dela upp entreprenaden i mindre delar tror inte Engström skulle innebära en besparing.
– Att arbetet är stort och etappindelat är precis det som skapar incitament för effektiviseringar. Man lär sig från en etapp till en annan. Det ger vinster.
Vad säger du om åsikten att samverkansmodellen motverkar byggbranschens arbete mot korruption och att det ökar risken för osunda relationer?
– Jag blir förvånad att det poppar upp. Samverkansentreprenader bygger på att parterna träffas och har workshops, det är nödvändiga arbetsmöten. När vi åkte till Stockholm för Årets bygge 2018 så betalade alla för sig. Man måste få umgås men alla är noga med att följa policyn. Jag anser inte att det är fler tillfällen än i ett vanligt "fast pris-jobb".