Nazistattack mot restaurang

Natten mot söndag blev restaurang Toscana i Luleå nedklottrad med hakkors. "Det är obehagligt", säger delägaren Suki Bajric.

Foto:

Luleå2015-11-15 13:53

Upptäckten gjordes på söndagsförmiddagen. Hakkors har sprejats med svart färg över entrédörren och ett fönster.

– Vi hade musik här i går till ett på natten och vi var kvar här till kvart över två då vi gick hem. Sen fick jag samtal från kiosken som ligger bredvid som berättade att vi blivit attackerade, säger delägaren Suki Bajric.

Suki Bajric har varit delägare i restaurangen i ett år och tre månader. Han känner både olust och obehag över det inträffade.

– Det är obehagligt och svårt att ta in. Man blir förbannad och lite rädd också, man vet inte om det är något skoj eller om det är på allvar, säger han.

Han har hört att restaurangen tidigare drabbats av klotter, men då ska det inte ha rört sig om nazistsymboler.

– Det har hänt för längesedan, men då har det inte varit hakkors utan bokstäver.

Nu hoppas han att hyresvärden ska kunna hjälpa till att få bort symbolerna så fort som möjligt. Han vet ännu inte om restaurangen kommer fortsätta vara öppen eller om han ska hålla stängt ett par dagar.

– Jag kommer att ta beslut efter att ha träffat all personal som börjar jobba lite senare i dag, säger Suki Bajric.

Händelsen är även polisanmäld.

– Vi ska åka dit och göra en platsundersökning under dagen, säger Thomas Schäufele, vakthavande befäl vid polisen.

Som svar på klottret har gäster nu dragit igång en kampanj på Facebook med namet: "Köp pizza på Toscana". För att visa sitt stöd uppmanar de alla att äta så mycket pizza det bara går på restaurangen under de kommande veckorna.

Någon har även lämnat en handskriven hälsning på ett hjärtformat papper med texten: "Kära Toscana, Det är så trist att se att någon idiot har sprejat ett hakkors på dörren här. Vi har anmält detta till polisen. Vi kommer även driva en liten kampanj för att folk ska handla extra mycket hos er under kommande veckor. Tack för att er fina restaurang finns här! Mvh, kunder och grannar på Skurholmen".

– Det gläder mig litegrann, att folk tänker på oss, säger Suki Bajric om stödet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om