Avtalet gäller från 2013 och under maximalt fem och ett halvt år framåt för sträckan Stockholm-Narvik.
Andreas Lind menar att om det inte hade varit för att aktörer som landstinget och länsstyrelsen samarbetat och drivit frågan hårt så hade en nedskärning i nattågstrafiken varit ett faktum.
- Ett gemensamt gäng aktörer har jobbat för frågan. Vi har haft en bra dialog med Trafikverket. Det känns väldigt skönt att vi varit så pass enade, säger han.
Upp till bevis
Trafikverkets motkrav är att nattågstrafiken visar sig vara lönsam och att antalet resenärer ökar. Andreas Lind är övertygad om att inte minst besöksnäringen bidrar till fler resenärer.
- Nu har vi fem och ett halvt år på oss att bevisa att det går att bedriva kommersiell, lönsam nattågstrafik. Vi har startat en intressegrupp som jobbar med detta, säger han.
Rikstrafiken utredde under 2010 nattågstrafiken och kunde konstatera att ett dagligt nattåg i vardera sträckan skulle räcka, i stället för dagens två tåg. När förslaget skickades ut på remiss möttes det av stark kritik.
Annat beslut
Frågan lämnades sedan över till Trafikverket, som tog över verksamheten den 1 januari 2011, och beslutet blev ett annat.
- För oss är det viktigt att ge hela landet bra kommunikationer. Det är viktigt att alla goda krafter i hela regionen samverkar intensivt för att få de bästa förutsättningarna för nattågstrafiken, säger utredaren Lena Erixon, Trafikverket, i ett pressmeddelande.