Under onsdagen presenterade regeringen sin första utrikespolitiska deklaration i riksdagen. Men frågan om medlemskap i Nato dök inte upp. Utrikesminister Margot Wallström (S) menar att frågan behöver diskuteras med svenska folket.
Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) menar att frågan om ett medlemskap bör diskuteras snarast.
– Frågan är på väg upp i det politiska systemet. Den krassa verkligheten är så att vi måste säkerställa ett försvar som kan möta den verklighet som finns i närområdet, säger han.
– Är det så att Sverige inte klarar av att matcha med ökade försvarsanslag då kommer Natomedlemskap bli en konsekvens. Då har vi inget val.
Enligt Niklas Nordström går det inte att fortsätta på Sveriges nuvarande linje och samtidigt stå utanför Nato.
– Ökas inte anslagen kommer vi behöva söka oss till Nato av det skälet. Min linje är att de tär bättre att vi gör en ordentlig utredning utifrån det nya säkerhetspolitiska läget, säger han.
– Det är uppenbart att vi inte har det försvar som behövs i det rådande läge som vi har i närområdet med ett allt mer aggressivt Ryssland.
Han menar att det är mycket stora pengar som krävs för att ”komma ikapp” med försvaret. Socialdemokraterna är splittrade i frågan men Niklas Nordström menar att han inte är ensam med sin linje.
– Det finns fler som tycker så här. Och det blir en mer praktisk fråga eftersom vi har ett väldigt nära samarbete med Nato redan. Det är bara att titta på F21 som varje år har övningar tillsammans med Nato. Där finns redan ett etablerat samarbete.
Birgitta Ahlqvist (S), ordförande i svenska Nordkalottkommittén och tidigare riksdagsledamot för länet, tycker redan att Sverige närmat sig Nato för mycket.
– Jag tycker inte vi ska gå med i Nato. Det här sista avtalet som den borgerliga regeringen slöt med Nato var att gå för långt. Det borde rivas upp, säger hon.
Arbetet i kommittén är redan svårt på grund av de politiska spänningarna. Ett inträde i Nato skulle göra det ännu svårare.
– Vi ligger väldigt nära Ryssland och vi kommer i så fall bli som en barriär mot övriga Europa, säger hon.
– Jag tycker inte militär upprustning är det rätta sättet, vi ska jobba som tidigare. Vi har haft ett enormt fint samarbete med Ryssland här uppe. Det har bidragit till säkerhet för svensk räkning. Det är den vägen vi bör gå.