Normalt ligger elevfrånvaron i Luleås grundskola strax under fem procent. Sedan några veckor tillbaka, efter skarpa signaler från Skolverket och regeringen om att skolplikten gäller trots coronaviruset, ligger den på sju procent.
Mellan sport- och påsklovet var siffrorna betydligt högre.
– Då pendlade frånvaron mellan tio och 20 procent. Vi gick ut med mer strikta restriktioner då, och de hörsammades av vårdnadshavarna, säger Louice Stridsman, grundskolechef.
Elevfrånvaron följdes av lika stora tapp i lärarbemanningen.
– Lärarfrånvaron brukar ligga runt sex procent, men då var den som mest över 15 procent. Mycket ansträngd situation.
Som en följd pausades Kulturskolan, vars personal fick ersätta frånvarande lärare i övriga grundskolan.
– Vi nyttjade även vikariepoolen. Men då vi har många äldre vikarier i riskgrupper var det än svårare att lösa. Rektorer och personal har gjort ett hästjobb, ställt upp för varandra.
Samtidigt uppger sju av tio lärare att coronautbrottet gör det svårare att lära eleverna det de ska, visar en enkät av Lärarförbundet.
Stridsman är inte orolig över att den höga frånvaron har inneburit försämringar i undervisningen.
– Vi har mestadels upprätthållit kvaliteten. Dessutom har vi resten av läsåret kvar, de undervisningsmoment vi inte kunde åstadkomma hoppas vi kan tas nu.
Hon menar också att grundskolan har ett mer lagstadgat utrymme nu att bedriva fjärrundervisning.
– Skolorna har redan hittat enstaka individuella lösningar, då eleverna kan ta del av vissa moment digitalt.
Finns ändå inte risken att frånvarande elever med sämre förutsättningar halkar efter?
– Den finns alltid oavsett sjukdomsbakgrund.
Coronakrisen kan också att leda till att antalet högstadielever utan gymnasiebehörighet ökar, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
– Vi riskerar att få en generation av unga i utanförskap, säger generaldirektör Lena Nyberg till Arbetet och syftar främst på elever i socioekonomiskt utsatta miljöer.
Stridsman är medveten om problematiken.
– Varje skola följer detta på individnivå. Vi har jobbat mycket med socialförvaltningen för att uppmärksamma barn utan tillräckliga förutsättningar. Skolorna jobbar alltid kompensatoriskt, oavsett corona, men visst finns en farhåga att vissa halkar efter.