På golvet i entrén står ett tryckt budskap: "Du är en ängel." En bit därifrån, i stentrappan har någon klistrat deviserna: "Jag vill. Jag kan. Jag ska."
Varje vardag i snart 15 år har Åsa Möller arbetat på Jobbcenter södra.
– Det är en speciell stämning här. Det bästa är att om man är borta en dag, då är det alltid någon som frågar var man varit. Sånt känns bra, säger Åsa Möller.
Sedan 1996 har en av Luleå kommuns stödverksamheter tagit över den två våningar höga skolbyggnaden med undantag av idrottshallen där Luleå Ju-jutsuklubb huserar.
På vardagarna samlas över 100 brukare. Här tillverkades skyddsvisir i början av pandemin. Nyligen sorterades röstsedlar till stadens vallokaler, men för det mesta tillverkas saker på beställning åt Luleå kommun, idrottsföreningar eller privatpersoner.
Stödassisten Karl-Johan Kurkkio har 26 års erfarenhet av arbete inom socialtjänsten. De senaste 18 månaderna har Jobbcenter södra varit hans arbetsplats.
– Jag gillar att arbeta med mjuka värden. Det bästa är när man får se människor göra saker som de själva inte trott att de skulle klara.
Det finns åtta jobbcenter i Luleå kommun. För att få komma hit förutsätts en funktionsnedsättning som gör att man inte kan arbeta på den öppna arbetsmarknaden.
I det fullt utrustade restaurangköket står Kalle Wångblad och plockar undan resterna efter lunchen. Numera lagas lunch enbart till brukare och personal, men fiket är fortfarande öppet för allmänheten.
Torsdagar är hans favoritdag, för då är det han som lagar lunchen.
– Jag har inget särskild favoriträtt. Jag kan laga många specialrecept. Jag brukar laga mat hemma också, förklarar Kalle Wångblad.
Josefin Brännström är kökets kallskänka. Som tur är anser hon att den roligaste kökssysslan är att göra smörgåsar.
– Jag jobbar på flera avdelningar i huset. Det är vi många som gör, berättar Josefin Brännström.
En timme senare möter vi henne i bageriet mumsandes på de sista resterna av en kaksmet.
I snickeriet betraktar Martin Nordqvist ingående ett vattenpass. Han ser nöjd ut. Den lilla luftbubblan ligger perfekt placerad.
– Jag bygger två trädgårdsstolar i impregnerat trä, förklarar Martin som tycker om att snickra, speciellt när det uppstår knepiga situationer "där man måste tänka om".
Det är 16 personer som turas om i snickeriet.
Ett 40-tal bidrar i avdelningen för text och layout. Bland annat gör de ett par nummer av Mixat varje år. Pia Torkestuen sköter recepten i tidningen som tryckts i 70 exemplar.
– Jag har skrivit recept sedan 2018, men det är inte allt. Nu gör jag affischer också.
På konst- och textilavdelningen är stämningen hög. Kristina Falk arbetar med en bonad som föreställer ett gammalt bondkök.
– Den började jag på för flera veckor sedan. Jag tycker om sy och brodera, men framför allt är det kul att få träffa arbetskompisarna.
I sju år har stödassistenten Marie Olsson funnits i skrädderiet. Hon är inne på samma linje.
– Ett av de bästa jobb som jag någonsin haft. Här är den ena dagen aldrig den andra lik.
I tryckeriet gör Jonny Yngvarsson och Kitty Norman ett screentryck med Luleå kommuns logotyp. De svarta t-tröjorna ska säljas i jobbcentrets butik till rabatterade priser för kommunanställda.
– Ibland händer att jag får syn på en sån här tröja på stan och då tänker jag att den där har kanske jag gjort. Det känns roligt. Man blir lite stolt, säger Kitty Norman.