Nästa chefsavhopp från Lulebo

Två år har gått sedan Anders Sandberg fick sparken från Lulebo. Inom kort är bara en i hans ledningsgrupp kvar på sin post. Nu slutar även ekonomichefen Patrik Berg.

LÄMNAR. På bara två år har nästan hela ledningsgruppen lämnat Lulebo. Bland de som lämnat eller snart lämnar är Anders Sandberg, Conny Bergwall, Ulf Ohlsson, Birgitta Wäppling och Mikael Nyberg Nu lämnar även ekonomichefen Patrik Berg.

LÄMNAR. På bara två år har nästan hela ledningsgruppen lämnat Lulebo. Bland de som lämnat eller snart lämnar är Anders Sandberg, Conny Bergwall, Ulf Ohlsson, Birgitta Wäppling och Mikael Nyberg Nu lämnar även ekonomichefen Patrik Berg.

Foto:

LULEÅ2016-04-26 11:06

Det var under våren 2014 som Anders Sandberg fick sparken från posten som vd på det kommunala bostadsbolaget Lulebo, ett uppdrag han haft sedan 1996. Enligt den nya ordföranden Emma Engelmark (S) fungerade inte rollfördelningen mellan styrelsen och vd:n. Hon förnekade dock att det låg personliga problem bakom, men handlingar från Lulebos styrelsemöte som NSD tog del av visade att så inte var fallet. Där stod det att: ”styrelseordföranden redogjorde för de problem hon upplevt i samspelet med bolagets vd sedan hon tillträdde som ordföranden i november 2013.

Sedan dess har Lulebo haft två mycket turbulenta år.

Den genomgång som NSD nu gjort visar att alla utom en person i Anders Sandbergs ledningsgrupp har slutat eller inom kort slutat. Det vill säga sex av sju i ledningen är snart borta. Områdescheferna

Det kommande stora avhoppet är ekonomichefen Patrik Berg som kliver av sin tjänst. Han vill själv inte kommentera varför.

Marknadschefen Birgitta Wäppling uppger att hon inom kort kommer gå i pension efter 18 år på Lulebo.

Dessutom kommer två projektledare slut inom kort.

Anna-Stina Nordmark-Nilsson, nuvarande vd på Lulebo, ser det inte som ett problem att kompetensen försvinner. Tvärtom i vissa fall.

– Jag är glad om våra medarbetare hittar nya arbeten. Vi ska ju som sagt krympa kostymen med 30 procent. Och vi behöver även få in nya kompetenser, säger hon.

– Vi har gjort ett avtal med Patrik Berg och Birgitta Wäpplings kontrakt löper ut vid årsskiftet. Men jag ska säga att vi har mycket erfarenhet längre ner i organisationen som vi kommer ha kvar.

Nu när utförsäljningarna är avklarade påbörjas organisationsförändringarna i Lulebo. Redan i veckan startar förhandlingarna. Anna-Stina Nordmark-Nilsson räknar också med att flera personer kommer gå över till nya aktörer som nu köpt bestånd. Ett exempel är tidigare områdeschefen Ulf Ohlsson som anställts av Rikshem.

– Tanken är ju att göra ett Lulebo, istället för att ha tre områden. Vi har flyttat in kundmottagningen från Porsön och fortsätter nu med Hertsön. Förhandlingarna nu handlar om hur det ska se ut under respektive chefsområde, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

Ledningsgruppen kommer minska från sju till sex personer.

NSD har tidigare kunnat avslöja att missnöjet är stort inom organisationen. De senaste månaderna ska tolv personer ha sagt upp sig, nästan 20 procent av de anställda. Många har uttryckt en direkt oro för bolagets framtid.

FAKTA Chefsavhoppen i Lulebos ledning

I februari 2014 fick Anders Sandberg sparken från Lulebo efter 18 år i bolaget. Nu, på bara två år, har nästan hela ledningsgruppen slutat.

Anders Sandberg, vd - sparkad

Sari Ekblom, vd - sparkad

Conny Bergwall, områdeschef - slutat

Ulf Ohlsson, områdeschef - slutat

Richard Paulsson, områdeschef - kvar

Mikael Nyberg, teknisk chef - slutat

Birgitta Wäppling, marknadschef - pensioneras snart.

Patrik Berg - ekonomichef - slutar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om