Näsa för svamp – här lär sig hundarna att hitta kantareller

Att hitta kantareller utan att ha ett eget kantarellställe är svårt. Tänk om man bara hade kunnat lukta sig fram till skogens guld. Erica Henesand håller i kurser där hon tränar hundar till att göra just det. "Alla hundar med näsa och motivation kan lära sig", säger hon.

I en liten skog utanför Bergnäset håller Erica Henesand i en snabbkurs i kantarellsök för fyra glada hundar och deras lika glada ägare.

I en liten skog utanför Bergnäset håller Erica Henesand i en snabbkurs i kantarellsök för fyra glada hundar och deras lika glada ägare.

Foto: Filip Öhman

Luleå2024-08-13 01:00

Nyheten i korthet

  • Erica Henesand håller kurser där hon lär hundar att hitta kantareller.
  • Hon tror att alla hundar med motivation kan lära sig att hitta svamp, men betonar att kontinuerlig träning är nyckeln till framgång.
  • Sedan 2017 har Erica utbildat runt 50 hundar i kantarellsök, vilket gör det enklare för svampentusiaster att hitta "skogens guld".

Att hundar har ett fantastiskt luktsinne överraskar ingen, men att de också kan hjälpa dig att fixa kantareller till höstmyset är mindre känt. Allt fler får dock upp ögonen för tricket och Erica Henesand håller i kurser där hon hjälper hundägare att träna sina hundar till att sniffa fram de eftertraktade svamparna.

– Du kan inte träna två hundar på exakt samma sätt och få samma resultat. Du kan dyka upp med vilken erfarenhet som helst för vi börjar från början. Men du har ett försprång om du vet vilken belöning din hund tycker om och om ni har en belöningssignal, säger hon.

Men kan alla hundar lära sig att spåra upp kantareller då? Erica berättar att de allra flesta hundar faktiskt kan tränas upp.

– Det finns ju hundar som används för svampsök, till exempel lagotton är en ras som man kan kolla upp. Men alla hundar med näsa och motivation kan lära sig. Det behövs en effektiv belöning för att de ska vara motiverade till att vilja lära sig.

undefined
Erica Henesand berättar att de allra flesta hundar kan tränas till att kunna sniffa fram kantareller.

Undantagen beror mer på hundens inställning, än på hundens ras.

– Det finns hundar som inte är träningsvilliga överlag. Då spelar det ingen roll om det är kantarellsök eller agility. Det är bara svårt.

Att en hund har erfarenhet av att använda nosen är en fördel i träningen.

– Flera av de här hundarna har tränat nosarbete förut. Genom spår, sök eller nosework som det heter, men inte kantareller. Men de är vana att använda näsan och då ligger det nära till hands.

undefined
Birgitta Lindström och henne golden retriever Azera på svampjakt.
undefined
Anki Waara och hennes Bernedoodle Zelma. En belöning har förtjänats!
undefined
Frida Poankala och hennes Collin, som är en korsning mellan en drever och en engelsk springer spaniel.

Sedan 2017 har Erica varit utbildad instruktör och kantarellkurser har hon haft i tre eller fyra säsonger. Hon har hunnit med att träna upp runt ett 50-tal hundar i kantarellsök.

– Bäst resultat i skogen på hösten får man om man tränat kontinuerligt och inte bara veckan innan svampsäsongen, säger hon.

Ett annat tips från experten är att inte gå på kurs med flera hundar som är kompisar med varandra.

undefined
Golden retrievern Azera pustar ut efter ett intensivt kantarellsökande.
undefined
Labrador retrievern Ginny är på tårna.
undefined
Bernerdoodlen Zelma är bara 6 månader så energi finns det gott om!

– Då kan de inte fokusera för att kompisen kanske är där borta och håller på med något annat.

En av besökarna på dagens snabbkurs är Fredrik Danielsson och hans labrador-retriever Ginny som åkt från Öjebyn för att vara med. De båda är väldigt positiva till lektionen.

undefined
Fredrik Danielsson och hunden Ginny var väldigt positiva till att få komma ut i svampskogen.

– Det här var otroligt kul! Helt klart värt resan. Kantareller är ett jäkla sökande. Man får promenera otroligt mycket för att hitta så det är ju himla kul om man får en hund som kan hitta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!