Vi har tidigare rapporterat om att regionledningen vill utreda att centralisera Luleås primärvård i ett närsjukhus. Ett bra eller dåligt förslag? Både och, enligt John Olofsson, ordförande i Sylf Norrbotten, Sveriges yngre läkares förening, och ST-läkare vid rättspsykiatrin i Öjebyn.
– Jag tror det finns fler fördelar med att ha en viss storlek på hälsocentralen men inte när det börjar bli för stort. Kan man lösa lokalfrågan så finns det fördelar med handledning och utbildning. Och då kan det bli lättare att rekrytera, säger han.
Samtidigt måste det finnas läkare att anställa.
– I grunden krävs det att man löser läkarbristen och den fasta bemanningen. Om det blir en väldigt stor enhet som bedrivs med stafettläkare är det svårt att se bättre utbildningsmöjligheter för yngre läkare. Bra utbildningsmiljö hänger inte på hur stor verksamheten är, utan att det finns personal att fråga och lära sig av.
Om primärvården ska hjälpa till att avlasta akutsjukvården så måste resurserna också stärkas.
– I dag saknas många distriktläkare i regionen och om de ska ta på sig större uppdrag inom primärvården måste man tillföra resurser.
Olofsson är fundersam kring vad det innebär för primärvården att stärka akutsjukvården och säger:
– Innebär det att man ska ha ökad verksamhet, som jourcentraler? Då går det tvärtemot vad man tidigare sagt. Tidigare hade primärvården ett större uppdrag med jourverksamhet i Piteå, vilket man från regionens sida minskade då man ville utnyttja resurserna i primärvården bättre dagtid men även menade att vi hade bättre tillgänglighet i Piteå än i andra delar av regionen.
Han konstaterar att en jourverksamhet kräver att personal omfördelas till att arbeta kvällar och nätter och inte finns tillgängliga att arbeta dag.
– Jag ser inte att det finns så stora vinster i det. Målsättningen måste ändå vara att så stor del av uppdraget som möjligt ska skötas under dagtid när det finns samordningsvinster med andra personalgrupper på plats. Man kan även samverka med sjukhus i en annan utsträckning, säger John Olofsson.
Gunilla Engström, ordförande i Norrbottens läkarförening, menar att det finns få fördelar med stordrift:
– Jag tror inte det är en bra idé att samla all kompetens under ett tak, det är inte det som är tanken med primärvården. Historiskt har lagom stora enheter med ungefär 6 000 patienter fungerat bäst.