Näringslivsprofilen ska lyfta ridklubben

Det går tungt för flera av länets ridklubbar. På Luleå ridklubb har chefen fått sluta.
I stället har man värvat ett namn från näringslivet för att rädda verksamheten.
- Föräldraengagemanget försvinner. Det är tyvärr en trend, säger nye styrelseordföranden Ove Danielsson.

Norrbottens bästa ridklubb inom tre år. Ove Danielsson har lärt sig från näringslivet, utan högt ställda mål kommer man ingen vart. Men innan dess ska en Luleå ridklubb ta sig ur en krisartad ekonomi.FOTO: Pär Bäckström

Norrbottens bästa ridklubb inom tre år. Ove Danielsson har lärt sig från näringslivet, utan högt ställda mål kommer man ingen vart. Men innan dess ska en Luleå ridklubb ta sig ur en krisartad ekonomi.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2011-11-25 05:38

Antalet medlemmar i Norrbottens ridklubbar sjunker kraftigt och många har svårt att få ihop ekonomin. Bara i år har Luleå ridklubb tappat 40 av sina tidigare medlemmar, ett tapp på cirka 140 000 kronor. Totalt ligger underskottet på flera hundra tusen kronor och radikala åtgärder krävs nu.

I ett första steg har ridklubbschefen fått sluta. I ett andra steg har en styrelseordförande värvats, en person väl förankrad i näringslivet men med få anknytningar till stallivet.

- Jag har ridit två gånger i mitt liv, säger företagaren Ove Danielsson.

Han hade precis avsagt sig alla tidigare styrelseuppdrag när han blev tillfrågad att ta över klubben.

- Jag skulle inte säga att vi står på ruinens brant. Men vi har haft det tungt. En traktor havererade och många hästar har varit sjuka. Det plus tappet av medlemmar gör det tufft, säger han.

Hoppas på större engagemang
I sin hand bär han en bunt papper. Ett av dem visar hur kurvorna över intäkter respektive utgifter korsade varandra i mitten av 2010. Sedan dess har klubben gått med förlust.

- Skulle vi inte gjort någonting nu skulle taket varit ännu lägre, säger Ove Danielsson.

Ridskolechefens tidigare arbetsuppgifter har nu spridits ut till övriga styrelsemedlemmar. Ove Danielsson hoppas också på ett ökat ideellt engagemang från föräldrar till de 350 medlemmar som klubben nu har, ett engagemang som inte är helt lätt att uppbringa.

- Om du studerar idrottsföreningar över huvud taget så har alla problem. Jag jobbat fyra år i Baik så jag vet hur svårt det är att få engagemang från föräldrarna. Detta gäller även till exempel Piteå summer games. Det är tyvärr en trend, säger Ove Danielsson.

- Vi måste samarbeta nu. Alla här ute måste hjälpas åt nu.

Han tror att ridklubbarna bör ta hjälp av varandra.

- Vi vet ju att det finns välorganiserade klubbar i Piteå och Boden där vi kan få ihop ett samarbete.

"Ett bra upptagningsområde"
För Luleå ridklubbs del bör även en satsning ske i närområdet.

- Det här är ju egentligen ett eftermiddagshem för en massa tjejer. Där har vi en stor uppgift. Vi har ett bra upptagningsområde här. Att få hit någon fritidsledare till exempel, säger Ove Danielsson.

Eiia Mikaelsson, ordförande i Norrbottens ridskoleförbund, ser med oro på medlemssiffrorna.

- Man måste satsa på ännu mer marknadsföring. Men det kan också vara så att vissa tycker det är för dyrt, säger han

faktaRidklubbarnastuffa situation

? Bodens ridklubb har under hela året dragits med stora underskott. Under sommaren var de tvungna att sälja fem hästar för att ha möjlighet att hålla verksamheten flytande. Klubben har beslutat att ställa större krav mot de medlemmar som ligger efter med avgiften.

? Dundrets ridklubb i Gällivare åkte på en hård ekonomisk smäll under sommaren. Länsstyrelsen upptäckte fel i djurhållningen och krävde akuta reparationer annars skulle verksamheten på stänga. 50 000 kronor krävdes i bidrag av kommunen för att rädda situationen.

? Det tog nästan stopp för Piteå ridklubbs nya anläggning på Grisberget. Anledningen var närheten till motionerande allergiker i elljus-spåren. Nu har man tvingats till ett ordentligt säkerhetsavstånd till spåren för att arbetet ska få fortskrida.

? Två och ett halvt år tog det för Stall Balans i Björsbyn att få till sin utbyggnad av verksamheten. I oktober gav den person som överklagat utbyggnaden med sig och avstod att överklaga till högsta förvaltningsdomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om