Näringslivsfrukosten slog deltagarrekord

Under fredagen hölls den sedvanliga näringslivsfrukosten i Luleå och slog nytt deltagarrekord. Och temat för april månad var integration och mångfald.

Rekord. Det var besöksrekord för i år på fredagens näringslivsfrukost, hela 313 personer närvarade.

Rekord. Det var besöksrekord för i år på fredagens näringslivsfrukost, hela 313 personer närvarade.

Foto: Sabina Nilsson

Luleå2017-04-28 10:30

Företagen bör 2017 ta mångfald på allvar.

De flesta står inför stora rekryteringsbehov och inom de flesta branscher skriker man efter mer fler i arbete.

På scenen under fredagens näringslivsfrukost var Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk, Elisabeth Dahlin, Rädda Barnen, och Johan Erixon, it-företaget Sogeti.

Vetenskapens hus var fullsatt med nytt deltagarrekord 313 person, som Luleå Näringslivs vd Matz Engman kunde glädjas åt tillsammans med sina kollegor.

Bland annat presenterades de nominerade till kategorierna Årets företagare och Årets handelspris, som delas ut på Business Evening 11 maj.

På schemat stod dock integration och mångfald.

Och där har flera företag och även kommunledningar ett stort jobb framför sig att möta efterfrågan på arbetskraft.

– Vi behöver tänka på vår människosyn och se kompetenserna i folk oavsett var de kommer ifrån. Men det kan vara svårt för företag att tugga i sig att de inte alltid är bäst på det här, säger Kalixbon Elisabeth Dahlin, generalsekreterare, Rädda Barnen.

– Vi står inför ett unikt läge. Vi behöver ha hit folk och det räcker inte med hemvändarträffarna, som jag brukar vara med på. Det löser inte våra rekryteringsproblem, säger Mikael Lekfalk, kommundirektör i Luleå.

– Det gäller att sätta upp mål för integrationen. Barn ska inte behöva växa upp i utanförskap. Det här handlar inte om piffiga ettårsprojekt utan vi gör inget som går under en femårsplanering, säger Dahlin.

I it-branschen, som är mansdominerad, behöver man också få in nyrekryteringar.

Och det jobbar Johan Erixon och hans kollegor med i Sogeti.

– Om våra kunder efterfrågar om vi kan utföra ett jobb på engelska spelar det ingen roll var den personen kommer ifrån. It-branschen har varit killar som gillar att skriva kod, men exempelvis i torsdags hade vi ett event på hotell Savoy med ett 50-tal inbjudna kvinnor inom it. Vi behöver ställa oss frågan vad vi kan göra för att vara leverantörer till våra kunder, säger Erixon och fortsätter:

– Om den personen hos oss kommer från Irak och har en högskoleutbildning kan den förmodligen fler språk och kan erbjuda mer. Det gäller att vi bemöter vår skepsis som vi har med oss från uppväxten och våra omedvetna fördomar. De lever med oss även om vi inte reflekterar över det.

Mikael Lekfalk tycker att kommunen kommit en bra bit på vägen.

– Luleå kommun är den fjärde i Norrbotten som jag jobbar för och det är stora kulturella skillnader mellan kommunerna. Kalle Petersen satte upp en bra agenda som kommunlråd som sedan Niklas Nordström och Yvonne Stålnacke för vidare och för mig finns det inga tvivel åt vilket håll vi måste gå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!