Linda Nilsson kan inte låta bli att blicka bakåt när vi berör utvecklingen i länet och miljarderna som plöjs och ska plöjas ner i Norrbotten.
– När har vi senast haft en sådan här utveckling? Typ 1890 då gruvorna etablerades och skogen skulle sågas och hyvlas, säger hon.
Förhoppningen är att industrisatsningarna ska ge länet en befolkningsökning som inte skådats sedan 1950-talet. Än så länge har kurvan inte brutits i Norrbotten. Ett kritiskt moment i den regionala utvecklingen är dock Norrbotniabanan som just nu kryper sakta uppåt från Dåva mot Skellefteå.
Norrbottens Handelskammare har precis färdigställt en ny rapport som tittar närmare på näringslivets behov när Norrbotniabanan ska dras genom Luleå.
– Vi tycker att näringslivets perspektiv bör få större utrymme i diskussionen kring dragningen genom Luleå. Norrbottniabanan är en angelägenhet för hela länet, säger Linda Nilsson.
En enkätundersökning har genomförts med 56 icke-namngivna företag och organisationer i regionen. 44 stycken, eller 79 procent, uppger att de föredrar en östlig lösning framför en västlig. Ett resultat som knappast förvånar, då företrädare för näringslivet tidigare pekat på vikten med att knyta samman flygplats och järnväg.
– Nej, jag är inte heller förvånad över resultatet, vissa av våra medlemsföretag har uttryckt det tydligt tidigare. Det handlar om att man inte bara se till Luleå eller sin egen verksamhet utan betraktar det som att Luleå blir en nod för övriga länet.
Flera företag i rapporten lyfter just kopplingen till olika transportslag: Väg, järnväg, flyg och sjöfart som uppnås genom den östliga lösningen.
– Om man ser till forskning som finns och utvecklingen som sker så är en nod för att kunna knyta ihop transportslagen, som i det här fallet, det bästa för den fortsatta utvecklingen av Norrbotten.
Ett orosmoln som lyfts i rapporten är vad som skulle kunna ske med sjöfarten om en bro anläggs mellan Svartön och Hamnholmen.
– Där såg vi att de som var för den västliga lösningen hade en viss oro för hur sjöfarten skulle påverkas. Det gäller exempelvis vändplatser på vintern, och vi såg den gångna vintern att vi hade stora utmaningar med issituationen. Sist vi behövde isbrytarassistans så tidigt var 2010. Så oron är förståelig, säger Linda Nilsson.
Alternativen
- Den östliga lösningen skulle innebära att järnvägen viker av sydost från E4 och passerar Luleå Airport innan den svänger ut innan Tjuvholmssundet och passerar över Hamnholmen. Därefter är planen att en gigantisk bro bygg (som förmodligen blir öppningsbar) över till Svartön och ansluta till det som idag är Malmbanans slutstation i Luleå. Dragningen har varit ett trätoämne genom åren och boende och stugägare på Hamnholmen skulle påverkas dramatiskt av järnvägens genomfart.
- Det västliga alternativet innebär istället att järnvägen skulle följa E4 i nordvästlig riktning, en ny bro skulle byggas parallellt med Gäddviksbroarna och järnvägen skulle gå på sydsidan av E4 där det idag finns en cykel- och gångväg mellan Luleå och Karlsvik för att sedan ansluta till Malmbanan norrut. Alternativet skulle innebära en så kallad säcklösning där tågen körs in i centrala Luleå för att vända.
Linda Nilsson, vd på handelskammaren, lyfter fram att det är en undersökning där företagen har fått lägga fram sin preferens.
– Vi företräder ju näringslivet och det här är ju vad näringslivet har svarat. Det är allt från stora till små bolag, från de minsta till de största.
Hur tänker du att man ska göra för att möta olika intressen exempelvis näringslivets kontra stugägare på Hamnholmen som berörs?
– Här är det jätteviktigt att man informerar, att man hela tiden har dialog med de som berörs. Hellre för mycket information och dialog än för lite. Sen har vi ju inte någon utarbetad process i Sverige för det här som exempelvis i Finland där det finns både en process och en ersättningsmodell när det ska byggas till exempel väg, järnväg eller vindkraft.
Linda Nilsson säger att det vore bra om Trafikverket ordnade en mötesplats för Luleåborna där de kan komma och se modeller över planerna och få information.
– Det är jätteviktigt att Trafikverket tar den här dialogen nu för att det här ska bli bra för alla i länet.
Trafikverket har avböjt att kommentera rapporten före pressträffen på torsdag.