Närfiskat inte alltid så nära

Fiskbranschen lanserar begreppet "Närfiskat!" - men bara om fisken är fångad i Sverige.- Fisk från Nordnorge och norra Finland får inte den märkningen, säger Peter Lalander, vd för BD fisk AB.

Det är bråda tider för Lukas Esberg att rensa, väga, lägga i lådor och täcka laxen med krossad is. En kylbil väntar på att få föra fångsten från Luleå skärgård vidare ut till konsumenterna.FOTO: Jonas Lindsköld

Det är bråda tider för Lukas Esberg att rensa, väga, lägga i lådor och täcka laxen med krossad is. En kylbil väntar på att få föra fångsten från Luleå skärgård vidare ut till konsumenterna.FOTO: Jonas Lindsköld

Foto: Jonas Lindsköld

LULEÅ2009-07-04 06:00
22 januari började märket "Närfiskat!" att användas i Göteborgs fiskauktion. BD fisk är ett av många företag som sedan anslutit sig och kommer att sätta märket på sina leveranser ut i butikerna och till restaurangerna.
Närmare till Norge
På en förpackning med etiketten "Närfiskat!" ska det framgå var fisken är fångad, av vem, fiskebåtens namn och var fisken har tagits i land.
För att uppfylla kraven för märket ska fisk och skaldjur vara fångade i närområdet. För Sveriges fiskares riksförbund omfattar närområdet havsområden kring Sverige, Nordsjön, Kattegatt, Skagerak, Östersjön eller i insjö. Svenskodlad fisk och skaldjur kan också ingå.
Följden blir att den fisk som ligger i affären i Kiruna och som hämtats från södra Sverige, 170 vägmil bort, får märkningen "Närfiskat!", men inte den nordnorska laxen som åkt betydligt kortare väg.
- Det kan nog vara miljömässigt bättre om vi hämtar fisken från norra Finland eller Nordnorge, medger Peter Lalander.
Två ton lax
Det är högsäsong för Norrbottens laxfiskare just nu. På fredagsmorgonen kom det in två ton av Bottenvikens vildlax till BD fisk på Storheden.
- Hälften av de vi fick in vägde drygt 7 kilo och det händer att det finns laxar på 20-30 kilo, säger Peter Lalander.
Fiskarna levererar tidigt på morgonen. Sedan blir det rensning av laxen innan de hamnar i lådor, täcks med krossad is och lastas in i väntande kylbilar.
Det är under sommaren som laxen vandrar till Norrlandsälvarna. Den börjar komma vid midsommartid och följer först finska kusten innan den rundar in på den svenska.
- Finnarna börjar fiska först och nu är det här i Luleå som laxen går till. Det är gott om lax och den norrbottniska är inte rödlistad eftersom här inte fiskas med garn, bara med ryssja, säger Peter Lalander.
Sjukdomar
Det är med laxen som med färskpotatisen, i den tidiga säsongen är priserna högst. Den odlade norska laxen brukar vara billigare, men så är det inte i år.
- Laxfisket i Chile är utslaget av sjukdomar och eftersom Chile och Norge är största laxproducenterna har priset på den odlade norska laxen stigit. Den hela norrbottniska vildlaxen är något dyrare men filead är den nu något billigare än den odlade norska.
Om det blir goda laxfångster så är det sämre med strömmingen, enligt Peter Lalander. Nästa stora fiskesäsong är löjfisket. Det är honlöjan som kläms på rommen, men nu väntas efterfrågan stiga också på hanlöjan.
Delikatess
- Flera exklusiva restauranger i Stockholm har börjat köpa in löjfilé som är kallrökt och sedan lite varmrökt. Filén är liten som ett visitkort men en delikatess och vi hoppas att marknaden för den växer, säger Peter Lalander.
Det kommer att stå "Närfiskat!" också på hanlöjans filé även om den ligger i köket och hamnar på Grand Hotels meny i Stockholm, hundra lastbilsmil bort från den fiskehamn i Norrbotten där den togs iland.
FAKTA Ursprungsmärkning
Nötkött, fisk och honung ska alltid märkas med ursprung, var produkterna kommer från.
För andra livsmedel, inklusive annat kött än nötkött, gäller att ursprunget ska anges om konsumenten annars blir vilseledd.
Fisk, skaldjur och blötdjur, till exempel musslor, ska i butiken har en märkning som visar varifrån produkten kommer, ursprungsland eller fångstzon. Produktionsmetoden ska också anges, till exempel "odlad" eller "fiskad i sötvatten".
För honung ska ursprungsland eller ursprungsländer anges som en del av beteckningen. Om honungen har sitt ursprung i mer än en medlemsstat inom EU kan den betecknas som "EG-honung" eller "blandning av EG-honung och icke EG-honung".
Källa: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om