NSD bjuder i dag på länets och Luleås största semmeltest.
Hela 15 fettisdagsbullar var satta under lupp, näsa och slutligen i gommen.
Det som bedömdes var utseende, konsistens och smak.
Som vanligt handlar det om ett så kallat blindtext där juryn inte förrän efteråt får veta varifrån de olika semlorna kommer.
Husfruns hemlis
14 av semlorna finns till försäljning, den sista var bakad av husfrun på Residenset, Renée Nilsson.
För det var traditionsenligt på Residenset som semmeltestet avgjordes med landshövding Sven-Erik Österberg som värd. Juryn var densamma som förra året, semmelkunniga personer alltså.
Här fanns också två diametralt motsatta semlor vad gäller storlek, den från ICA Maxi gjordce skäl för namnet och vägde drygt två hekto (!) med testets minsta semla var den från Blå Gåsen, mer en munsbit. Det är för övrigt en trend bland storstädernas bagerier att också tillverka "minisemlor".
För en utomstående observatör var det glädjande att ingen semla fick totaltbetyget underkänt och att desto fler fick betygen bra eller bättre.
Gammelstads var bäst
Semmelbakarna i Luleå kan med andra ord sitt jobb och bäst av alla var Gammelstads Konditori & Cafe vars semlor finns att köpa på tre platser i Luleå, förutom i Gammelstad också på Coop på Örnäset och på Wienerhörnan i centrala Luleå.
– Den är jättefin och supergod, min vinnare, säger Malin Engström.
Så här gick det, det ska poängteras att i de fall som semlor fått lika många poäng så prioriteras den med flest "högstapoäng". I annat fall delar semlorna placering.
1) Gammelstads Konditori & Cafe (24/25 poäng)
– Outstanding, säger Katarina Fallholm.
– Snygg och god, säger Lars "Osten" bergström.
– Jättegod i smaken, säger Sven-Erik Österberg.
2) Holms Konditori (20/25)
– Ganska god men litet platt, säger Sven-Erik Österberg.
– God snak, bra utseende och konsistens, säger Yvonne Stålnacke.
– För stort lock, lite platt, men ser dock hembakt ut, säger Malin Engström.
3) Börje Olssons Konditori (20/25)
– Bra utseende och god, säger Katarina Fallholm.
– God smak, säger Lars "Osten" Bergström.
– En vacker bulle, säger Sven-Erik Österberg.
4) Husfruns hemliga (19/25)
– Bra färg och lagom stor, god och bra smak, säger Malin Engström.
– Vacker semla och god smak, säger Sven-Erik Österberg.
– En vacker semla, säger Yvonne Stålnacke.
5) Café Condis & Bageri (17/25)
– Lite för söt i min smak, något torr men vacker, säger Yvonne Stålnacke.
– Litet tråkigt utseende men smaken var helt ok, säger Malin Engström.
5) Storheden (17/25)
– Grynig mandelmassa, säger Lars "Osten" Bergström.
– Lite blek tycker jag, mycket grädde med bra konsistens, säger Yvonne Stålnacke.
7) ICA Maxi (16/25)
– Stor och maffig, räcker till hela släkten, säger Lars "Osten" bergström.
– För mycket grädde och stor överdel, säger Sven-Erik Österberg.
8) Café Bygård (16/25)
– Finaste utseendet, annorlunda mandelmassa och bra konsistens på bullen, säger Malin Engström.
– God med vackert utseende, säger Sven-Erik Österberg.
9) Trend Café (15/25)
– En riktig "medelsemla", säger Lars "Osten" Bergström.
– För mycket grädde och för litet lock, säger Sven-Erik Österberg.
9) Hemmagastronomi (15/25)
– God med riktig mandelmassa, vacker och lagomt stor och kompakt konsistens, säger Yvonne Stålnacke.
– Ganska liten och söt, "spånig" mandelsmak men ändå god, säger Malin Engström.
11) Blå Gåsen (15/25)
– Liten och lockande, säger Lars "Osten" Bergström.
– Liten och söt men torr, säger Sven-Erik Österberg.
12) Cafe Lina (14/25)
– Bra smak, stor och kompakt i konsistensen, säger Yvonne Stålnacke.
– Lagom stor och ganska kompakt, säger Malin Engström.
12) Olofssons (14/25)
– Ok utseende men inte mer, säger Malin Engström.
– Lagom stor, bra konsistens, säger Yvonne Stålnacke.
12) Anderssons Konditori (14/25)
– För mycket grädde, säger Sven-Erik Österberg och får medhåll av Lars "Osten" Bergström.
– För mycket grädde, den ser tråkig ut, säger Malin Engström.
15) Statoil (10/25)
– Lite torr tycker jag, säger Sven-Erik Österberg.
– Tråkig men plus för lagom storlek, säger Malin Engström.
Fettisdagen infaller i år den 4 mars, i Luleå pågår semmelsäsongen från trettonhelgen till påsk som i år är sen. Påskafton infaller den 19 april.