När skogens konung går på stadens gator...

Länsstyrelsen har denna vinter fått fler samtal än vanligt gällande vilt, framför allt älgar, som uppehåller sig lite väl nära människor. Och när skogens konung börjar gå på stadens gator, vad gör man då?

skön vila. Bilden togs på Bredviken för några år sedan.

skön vila. Bilden togs på Bredviken för några år sedan.

Foto: Linda Wikström

Luleå2018-01-08 15:53

Roland Saitzkoff, jakthandläggare på Länsstyrelsen, vill inte slå fast att det är den stora snömängden som driver älgarna närmare tätorterna, men han tror ändå att det kan vara en bidragande orsak.

Alla vet inte hur de ska bete sig och vem de ska kontakta om de stöter på älgar.

– Folk hör ju oftast av sig till Polisen och där blir de också ofta hänvisade till oss, men Länsstyrelsen har inga tillstånd att ta hand om djur som kan vara potentiellt farliga för människor. Det är Polisen som ska hantera det.

Enligt Roland Saitzkoff så är det ofta i de fall där människor varit för närgångna som älgar har behövt avlivas.

– Det är när de känner sig lite trängda som de kan bli farliga. Låter man dem bra vara och ger dem lite space brukar det oftast inte vara något bekymmer.

– Jag vill inte kategorisera, men det verkar som om människor med mer vana att vistas i skog och mark har mer respekt när de möter älgar.

Men om det nu står älgar i trädgården och tuggar på fruktträden, vad kan man göra då?

– Det är klart att man förstår att folk är rädda om sina träd men älgar är naturligt skygga för människor och man kan förstås gå ut och försöka skrämma iväg dem. Är det en älg vid sina sinnens fulla bruk så försöker den ta sig därifrån. Men vintrar med mycket snö och när älgarna kanske har lite sämre allmän kondition så kan de ju reagera på annat sätt.

Det gäller att vara uppmärksam på hur älgen beter sig också. Om den börjar fälla öronen bakåt är det bäst att vara på sin vakt.

– Det är ett tydligt tecken på att den börjar bli irriterad. Då är det bäst att backa, även om man tycker om sina äppelträd.

Djur blir ju efter en tid också vana vid människor. Har de vistats mycket nära bebyggelse minskar ju också älgarnas respekt gentemot människor.

– Men generellt är det ju ingen älg som vill vara kring människor. De lär försvinna ut i skogen så småningom.

Är det mycket älg i Norrbotten?

– Historiskt sett är det mycket älg men det är omöjligt att säga om det är mer älg nu än i fjol.

Att tänka på när man stöter på en älg:

Gå inte för nära och låt den vara ifred om möjligt.

Om du försöker skrämma bort den, var uppmärksam på dess beteende. Om den till exempel lägger öronen bakåt är det ett tecken på att den börjar vara irriterad.

Alla vilda djur bör bemötas med respekt – reta inte upp dem i onödan.

Källa: Roland Saitzkoff, jakthandläggare Länsstyrelsen

Kontakta Polisen 114 14 om en älg (eller annat vilt) utgör en fara.

Jaktlag (1987:259)

9 § Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människors säkerhet, får Polismyndigheten låta avliva djuret, om det inte finns någon annan tillfredsställande lösning.

www.riksdagen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om