När Luleå (inte) bombades

Det sägs att Winston Churchill hade långtskridna planer på att bomba Luleå för att stoppa tillförseln av järnmalm till nazisterna under andra världskriget. Någon attack blev aldrig av. Men det var knappast sista gången som något inte exploderade i Luleå.

Försvarsmaktens ammunitionsröjare fick förstöra det som visade sig vara blind ammunition som hittades på ett skrotupplag i Luleå

Försvarsmaktens ammunitionsröjare fick förstöra det som visade sig vara blind ammunition som hittades på ett skrotupplag i Luleå

Foto: Faksimil

Luleå2019-08-11 05:00

2006. Det var på kvällen den 25 oktober som en buss avgår från Sundsvall mot Haparanda. Framåt natten är det endast två passagerare kvar på bussen. En av dem, visar sig vara en fullkomligt vanlig bussresenär. Samma sak går inte att säga om den andre. Den 24-årige mannen uppger vid midnatt till bussvärdinnan att han har en bomb i sin väska. Bussen spärras av på parkeringen utanför Coop arena. För att konstatera om det rör sig om en bomb tillkallas bombgruppen från Stockholm. Sedan årsskiftet finns inte längre någon bombgrupp i Luleå, bara utrustningen. Efter en lång nervkittlande väntan anländer bombgruppen och skjuter sönder väskorna. De visar sig innehålla kläder och datorprylar men ingen bomb. Mannen grips och förs till rättspsykiatrin. Luleå hockey kan spela sin match samma kväll utan förseningar.

2008. Två år senare är bombskräcken framme igen. I maj hittar en kvinna en petflaska med skruvar muttrar. Det påminner starkt om en bomb. Bombgruppen kallas in och kan konstatera att det bara är en ofarlig petflaska med skruv i, ingen bomb alltså. I Juni samma år upptäcker två kommunanställda ett märkligt föremål på Mjölkuddsberget. Berget spärras av och efter drygt 13 timmar anländer bombgruppen från Stockholm och skjuter sönder föremålet. Det visar sig vara en så kallad "geogache". Visserligen märklig men helt ofarlig. Sedan dröjer det ytterligare en månad innan det är dags att ringa upp bombgruppen igen. Nu är det ett föremål utanför ett boende i Svartöstan. Polisen bedömer läget som skarpt. Efter ca 15 nervkittlande timmar är bombgruppen på plats. Ett 40-tal åskådare ser på när föremålet förstörs. Det visar sig inte vara av explosiv karaktär.

– Hade vi haft kvar bombgruppen hade det redan varit klart under natten, säger Mikael Nilsson, en av poliserna på plats.

– Jag tycker mest synd om andra offer som råkar ut för något under tiden som vi bara står här. Men det är bestämt att det ej ska finnas någon bombgrupp i Luleå.

2010. På Viktoriahamnen i Luleå finns ett skrotupplag. Den 9 april 2010 upptäcker man något som onekligen ser ut som en bomb bland bråten, mitt bland bensin- och oljecisternerna.

– Sannolikt en form av flygammunition, tror Maria Pålsson på försvarsmaktens informationsavdelning

– Det är ingen idé att fundera på om sånt här är lite farligt eller mycket farligt, säger en polis på plats i samband med avspärrningen. Denna gång slipper bombgruppen åka till Luleå. Detta är Försvarsmaktens ansvar. Ammunitionsröjare tar med sig föremålet till en försvarsanläggning i Boden och förstör det. Det visar sig vara helt ofarlig blind ammunition som används i övningar. Hur den hamnat på skroten är det ingen som vet. Men hamnchefen Leif Åberg var inte helt ovan vid företeelsen.

– Det var vanligare när jag jobbade i Gävle och vi tog emot gods från det gamla Sovjet.

2011. I september skickas ett mail till NSD med ett tydligt bombhot.

–Det är en händelse jag minns särskilt väl. Det fanns många olika dimensioner att tänka på, det hade kunnat vara en samhällsförsvarsövning. Dels att det rör sig om ett hot mot tidningen men också att byggnaden ligger mitt emellan en bensinmack och en hälsocentral säger polischefen Per Karlsson.

På plats uppstår det en viss problematik. Tidningen kan inte ge polisen tillträde till sin mail pågrund av risken att röja viktiga källor. Polisen kringgår detta genom att vända sig till leverantören Telia. Det visar sig att mejlet har skickats från polishuset.

– Det var ju märkligt. Och efter det körde utredningen fast, vi fick aldrig veta vem det var, säger Ida Folkesson som idag är nyhetschef för den digitala redaktionen

Bombgruppen kallades upp och sökte igenom lokalen, men någon bomb påträffades inte.

– Vi hade ju lokaler tvärs över gatan så vi kunde följa allt via övervakningskamerorna, säger Folkesson.

– Dom hade gulliga bombhundar.

2015. Då var det dags igen. En märklig låda har påträffats utanför polishuset vid sextiden på natten. Utanpå lådan finns en papperslapp med en text på arabiska.

– Det är ett budskap som kan uppfattas som hotfullt, berättar polisens talesperson. En källa som tipsat tidningen berättar att det rör sig om en skokartong med trådar och kretskort men NSD:s reporter på plats Nils Johansson kan inte se innehållet. Vid lunchtid dagen därpå anländer bombgruppen från Stockholm och inspekterar lådan som visar sig innehålla ris. En 35-årig man grips för händelsen och döms till psykiatrisk vård.

2016. Året därpå rycker polis och räddningstjänst ut till bilkompaniet där någon upptäckt en misstänkt bomb. Det är en gasflaska som tejpats fast vid ett elskåp. Innan bombgruppen anländer meddelas man av ägaren till elskåpet att flaskan inte innehåller något farligt. Tuben har tejpats fast på grund av ett arbete som elbolaget genomför.

2017. "Skriverierna gör att man vill skapa uppmärksamhet" Det tror polisens förundersökningsledare Inge Barsk. Detta efter att en mystisk låda påträffats utanför Hälsocentralen på Björksgatan. Det finns ingen uttalad hotbild men lokalen som även rymmer Norrbottens museums arkiv utryms. Det gör även en närliggande skola. Vårdcentralens verksamhetschef Jörgen Harila är frustrerad.

– Jag har svårt att tro att det skulle röra sig om en bomb, säger han.

Samtliga läkarbesök under dagen ställs in och de i behov av akut vård hänvisas istället till Porsön. Efter drygt 18 timmar anländer bombgruppen från Stockholm. Med hjälp av sin bombrobot kan de förstöra den mystiska låda som visar fara en ofarlig attrapp.

2018. Luleå centrum spärras av under en måndagsförmiddag i januari. Detta efter ett misstänkt föremål påträffats på Storgatan. Efter en kort överläggning med bombgruppen i Stockholm konstaterar polis att det inte finns skäl för dem att åka upp till Luleå. Föremålet är en handgranatliknande väckarklocka. Avspärrningen hävs efter en dryg timme.

– Det tar viss tid för oss att bedöma en situation. Om det skulle vara en bomb och vi inte tog hotet på allvar – det hade varit tuffare att leva med det, säger polischefen Per Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om