Det första boendet blev en mardröm för Sofia, 22, som bestämt sig för att flytta från hyresrätten på Kronan. Susanne Lindmark märker av en ökning av medlemmar som hör av sig från områden där det byggs om eller nytt.
– En hyresgäst bodde ovanför en lokal som det bland annat bilades i betong långa stunder när den renoverades. Det är otroligt störande och går knappt att vara i lägenheten när det pågår. Tyvärr lämnar hyresvärdar sällan information om när man gör arbetena, men man håller på i flera veckor så man som hyresgäst inte vet hur man ska undvika det, säger hon.
Om man som hyresgäst, likt Sofia, upplever brister som inte kan lösas genom dialog med hyresvärden finns några olika vägar att gå.
– Man kan ansöka om åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden. Det innebär att man skickar in en ansökan där man beskriver bristerna i boendet och hur det påverkar en och vad man vill att hyresvärden ska göra åt det. Hyresnämnden kommer då att fatta ett beslut, ibland genom att själv besikta lägenheten för att se vad som inte fungerar och kan besluta om att ålägga hyresvärden att åtgärda bristerna.
Susanne Lindmark konstaterar att hyresgäster i vissa fall kan ha rätt till nedsättning av hyran på grund av bristerna, något som kan ske parallellt med kravet om att felen åtgärdas.
– Om det är mer akuta problem finns även självhjälpsrätt, vilket i huvudsak innebär att hyresgästen åtgärdar problemet genom att själv anlita en fackman, men att hyresvärden står för kostnaden. Det kan exempelvis handla om att hyresvärden inte åtgärdat ens trasiga toalett inom en rimlig tid. Men det är viktigt att man gör det på rätt sätt, då det finns en del regler om hur man ska gå tillväga och det brukar vi råda våra medlemmar till så att inte hyresgästen i slutändan tvingas stå för notan själv.
Ett annat alternativ kan vara att deponera delar av hyran hos länsstyrelsen tills att bristerna är åtgärdade, något som Lindmark menar kan bli ytterligare ett påtryckningsmedel på hyresvärden.
– Det kan vara motiverat om det rör sig om en allvarlig brist som hyresvärden känner till och fått skälig tid att åtgärda men ändå valt att inte göra det. Men det är något som man ska vara väldigt försiktig med eftersom man kan riskera sitt hyresavtal om man gör en omotiverad deponering eller om man deponerar för högt belopp, säger Susanne Lindmark.