När kärleken inte räcker till – om föräldraskapets frustrationer

Han talar till de han kallar för de omsorgströtta, de som ständigt stöttar andra och till slut kroknar. "Många tar i för mycket och för länge, på egen hand", säger Göran Larsson, psykoterapeuten och prästen som själv gått in i väggen – två gånger.

Göran Larsson är psykoterapeut, präst och föreläsare boende i Falun. Nu kommer han till Luleå för att prata under temat "När kärlek inte räcker till – en idékväll för omsorgströtta"

Göran Larsson är psykoterapeut, präst och föreläsare boende i Falun. Nu kommer han till Luleå för att prata under temat "När kärlek inte räcker till – en idékväll för omsorgströtta"

Foto: Magnus Aronsson

Luleå2024-04-24 16:47

Nyheten i korthet

  • Prästen och psykoterapeuten Göran Larsson kommer att tala vid föreläsningsserien "Barns bästa" i Luleå den 25 april. Föreläsningen riktar sig till föräldrar och andra vuxna som möter barn i sin vardag.
  • Larsson kommer att diskutera konceptet "omsorgströtthet", ett tillstånd som han beskriver som att ta på sig för mycket ansvar för andras välbefinnande till den grad att man blir utmattad.
  • Larsson, som själv har upplevt personlig förlust när hans son begick självmord, argumenterar för att vuxna behöver sätta gränser och ta hand om sina egna behov för att undvika att bli "omsorgströtta".

Göran Larsson sitter i bil på väg upp från hemmet i Arkhyttan utanför Falun när vi får oss en pratstund. Han är först ut i föreläsningsserien i Luleå som döpts till "Barns bästa". Den riktar sig främst till föräldrar och andra vuxna som på olika sätt möter barn i sin vardag. Larsson är psykoterapeut, präst, författare och föreläsare och kommer den 25 april i Örnäsets kyrka att tala under rubriken "När kärlek inte räcker till – en idékväll för omsorgströtta".

Omsorgstrött – är det ett eget ord du hittat på?

– Ja, jag har mött så många som tog i för mycket och för länge, på egen hand. Då blir man till slut omsorgstrött. Åtta av tio som kommer på mina föreläsningar är kvinnor. Kvinnor biter ihop så oerhört länge, och känner mycket skuld. Många har otroligt svårt att säga "Jag orkar inte. Jag behöver hjälp".

undefined
Göran Larsson är psykoterapeut, präst och föreläsare boende i Falun. Nu kommer han till Luleå för att prata under temat "När kärlek inte räcker till – en idékväll för omsorgströtta"

Vad kan man tänkas få möta för idéer under kvällen?

– Det brukar bli en dialog som är hemskt spännande, och utifrån det folk berättar kan jag tala om olika saker. Som hur viktigt det är att inte bara jaga rätt hjälp till sitt barn, utan även se att en själv behöver hjälp. Man kan behöva sätta gränser och öva på att inte ständigt sätta sina egna behov åt sidan, för då riskerar man gå sönder.

Det har Göran Larsson själv gjort många gånger. Han har gått in i väggen vid två tillfällen och har tillsammans med sin fru gått igenom det som kan vara alla föräldrars värsta mardröm. Paret Larsson hade fyra barn, men har bara tre kvar i livet.

– I måndags var det 20 år sedan det hände, och det kom som en blixt från klar himmel. Ingen hade anat någonting, inte vi föräldrar, inte syskonen, inte skolan, inte flickvännen. Ingen.

En vecka innan sonens 18-årsdag tog han sitt liv. Görans fru Solveig tänkte mycket kring skuld och vad hon hade kunnat göra annorlunda. Göran själv kämpade hårt mot den enorma skam som sköljde över honom.

– Hur kunde jag, som är präst, psykoterapeut och föreläsare misslyckas så totalt, med mitt eget barn?

undefined
"Våra unga lever i en värld som vi vuxna inte riktigt har tillgång till. Kraven har ökat något enormt", säger Göran Larsson. Arrangerad bild av deprimerad tonåring med mobiltelefon i handen.

Självmord är den vanligaste dödsorsaken i Sverige bland män i åldrarna 15 till 44 år. Världshälsoorganisationen (WHO) har sedan 1983 regelbundet undersökt 11-, 13- och 15-åringars hälsa, detta i studien "Skolbarns hälsovanor". Den psykiska hälsan bland unga i Sverige visar sig nu vara sämst av alla nordiska länder.

Andelen unga med psykiska besvär har ökat i hela Norden de senaste 30 åren skriver WHO, men störst är ökningen i Sverige. 

– Jag tror det kan handla om att många faller igenom trygghetssystemen, tyvärr. En annan faktor är att våra unga lever i en värld som vi vuxna inte riktigt har tillgång till. Kraven har ökat något enormt på unga, något de knappt förstår själva. Men vi vuxna måste våga se att de är väldigt utsatta i till exempel sociala medier. Jag brukar säga att om du har en mobiltelefon och är ung kan du bli mobbad dygnet runt, säger Göran Larsson.  

Om man som förälder känner att kraften börjar tryta, vad tycker du då är det första man bör göra?

– Sätt gränser för både dina barn och dig själv. Orka ta konflikterna om skärmar och annat. En del föräldrar behöver även tänka igenom om de kanske gör för mycket för sina barn.                     

Stöttande linjer

Hjälplinjen: Tel: 90101, alla dagar 13–22. 

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 020-18 18 00, telefonjour varje dag 19–22. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!