När Jazzomat blir Musikomat - då vill kommunen torrlägga

Jazzomat i byter ägare och förvandlas till Musikomat, men kan bli utan alkoholhaltig dryck till maten.Kommunkansliet säger nej till serveringstillstånd med hänvisning till den nya krögarens tidigare bristande bokföring.

Tahmineh Tahmasebi ser stora svårigheter att driva restaurangen Musikomat utan alkoholtillstånd.                            FOTO: Pär Bäckström

Tahmineh Tahmasebi ser stora svårigheter att driva restaurangen Musikomat utan alkoholtillstånd. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-11-26 06:00
Restaurangen Jazzomat ligger i stationshuset på järnvägsstationen i Luleå. Den öppnades i augusti 2006 av ett gäng musikentusiaster och har drivits kooperativt.
De drivande bakom kooperativet har nu tröttnat och på lördag kväll hålls en avskedsfest.
- Vi har jobbat stenhårt från noll till ett fantastiskt blomstrande ställe, men
våra krafter börjar tryta. Så enkelt är det.
Vi har andra jobb och har bara kunnat hålla öppet fredag kväll och lördag kväll, säger
Elisabeth Lundmark.
Hon har drivit restaurangen tillsammans med sambon Göran Hansson.
- En hängiven skara kulturellt intresserade människor har hittat Jazzomat och älskat stället. Det har blivit en kulturkrog med fin atmosfär, säger Elisabeth Lundmark.
Sista föreställningen
Sista föreställningen för Jazzomat blir skyltsöndagsblues innan kooperativet lämnar tillbaka nycklarna till fastighetsägaren Jernhusen.
Slutet för Jazzomat ska i stället bli början för Musikomat, men risken är att nye krögaren Tahmineh Tahmasebi inte får något alkoholtillstånd.
På måndag kommer kommunstyrelsen att ta ställning till hennes ansökan och kommunkansliet rekommenderar avslag. Motiveringen är hennes tidigare verksamhet som krögare för restaurang Zan kök och bar på Stationsgatan.
Brister i bokföringen
Kommunkansliet hänvisar till att skattemyndigheten funnit betydande brister i bokföringen i hennes bolag och beslutat att skönsmässigt höja bolagets intäkter. Hon uppfyller därför inte de ekonomiska lämplighetskraven som föreskrivs i alkohollagen.
Tahmineh Tahmasebi ser stora svårigheter att driva restaurangen utan alkoholtillstånd.
- Det blir mycket svårt, nästan omöjligt. Jag har tagit lån för att köpa rörelsen och är bunden av nio månaders hyreskontrakt.
Hon förklarar bokföringsbristerna med den svåra sjukdom hon drabbades av och att den nära anhörige som under den tiden skulle sköta bokföringen inte klarade uppgiften.
- Jag vill att kommunen tar hänsyn till situationen jag hamnade i, säger Tahmineh Tahmasebi.
Det vill också hennes nya revisionsbyrå, Öhrlings Pricewaterhouse Coopers.
Inget uppsåt
Byråns skatterådgivare Anita Johansson hävdar att Tahmasebi inte haft något uppsåt, att hon är en seriös företagare och att hon redan inbetalt skatteskulden efter skönstaxeringen, trots att länsrätten ännu inte tagit ställning till om den var riktig.
"Tahmineh är på alla sätt en laglydig person som försökt fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna. Det vore orättvist om hon förvägras serveringstillstånd", skriver Anita Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om