När häktningsbeslutet kom – då dröjde polisen

Polis och åklagare påstod att risken var överhängande att den misstänkte företagaren i Lulebohärvan påverkade utredningen på fri fot. Men när hovrättens beslut om häktning kom – då dröjde hämtningen.

Uppemot fem miljoner ska ha förskingrats från Lulebo av de två misstänkta männen.

Uppemot fem miljoner ska ha förskingrats från Lulebo av de två misstänkta männen.

Foto: Kurt Engström

Luleå2020-05-09 19:30

Beskedet om ekohärvan inom Lulebo slog ner som en bomb för ett par veckor sedan. Då kunde Norr Media avslöja att den misstänkta chefen tillsammans med ytterligare en misstänkt plockat ut stora belopp från bostadsbolaget genom att göra luftfaktureringar.

Lulebos vd, Erik Öhrling, uppgav på en presskonferensen att det rörde sig om sexsiffriga belopp som försvunnit.

Men som Norr Media kunde avslöja var summan betydlig större än så, upp till fem miljoner kronor.

Den 30 april häktades Lulebochefen misstänkt för grov trolöshet mot huvudman av Luleå tingsrätt. Vid samma förhandling var kravet att häkta en 42-årig företagare misstänkt för inblandning.

Men efter förhandlingen försattes 42-åringen på fri fot. Bevisningen var för svag, ansåg domstolen.

Beslutet överklagades till hovrätten, och fallet tog en helt ny vändning.

Några minuter efter 16.00 i tisdags kom hovrättens beslut: 42-åringen är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

När beslutet meddelades befann sig 42-åringen i sitt hus på ett bostadsområde i Luleå. Norr Medias utsände fanns på plats utanför den misstänktes bostad i ett par timmar, för att bevaka polisens hämtning.

Men den uteblev.

Detta trots att åklagaren krävt att 42-åringen skulle häktas på grund av risken för att han på fri fot undanröjer bevis eller på annat sätt förstör brottsutredningen. 

Enligt uppgift smet företagaren ut via en bakdörr mellan fem och halv sex. Han fick sedan skjuts till polisstationen där han greps och fördes vidare till häktet.

Patrik Ström, gruppchef vid polisens bedrägerienhet, sa på fredagen att 42-åringen kunde ha påverkat utredningen i och med att han inte häktades vid det första tillfället.

"Det var olyckligt."

När Norr Media når Ström på telefon på lördagen säger han, på fråga varför inte polisen hämtade in den misstänkte 42-åringen direkt efter beslutet meddelades:

– Det var ungefär så fort vi klarade av att göra det just då.

Det är bara några minuter med bil från polisstationen till bostadsområdet där han bor. Tycker du inte att det blir lite för lång tid mellan rättens beslut och fram till att han själv överlämnar sig?

– Nej, jag tycker inte det. 

Men skälen till häktning är ju att han på fri fot kan förstöra utredningen.

– Ja, så är det. Men det var det vi mäktade med just vid det tillfället.

Karta: Lulebo AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!