Namnunderskrifter lämnas över

I dag tisdag inleds riksmötet. Då överlämnas de omkring 60.000 underskrifterna för amnesti till riksdagen.

Årets Luleåbo. Meta Wiborgh och Mats Eliasson blev Årets Luleåbor i somras. På bilden också Ali Karimi, som deltog i demonstrationen i Stockholm.

Årets Luleåbo. Meta Wiborgh och Mats Eliasson blev Årets Luleåbor i somras. På bilden också Ali Karimi, som deltog i demonstrationen i Stockholm.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2017-09-12 05:00

Det är nätverket Vi står inte ut (men vi slutar aldrig kämpa) som står bakom uppropet. Omkring 60.000 namnunderskrifter har samlats in från hela landet och kravet är att alla barn och ungdomar som har flytt till Sverige och levt här i minst ett år ska få stanna. Meta Wiborgh är en av nätverkets företrädare i Luleå och hon berättar att det i kommunen har samlats in ungefär 2 000 namnunderskrifter. Flera politiska partier står bakom kravet om amnesti, I våras meddelade Centerpartiet i Norrbotten att de går med i Vi står inte ut. Socialdemokraterna är splittrade och i Luleå har vissa S-föreningar ställt sig bakom kravet. Vänsterpartiet står också bakom kravet på amnesti.

– Jag hoppas att namnunderskrifterna är tillräckligt många för att vi ska få en riksdagsmajoritet som inser att det är helt orimligt att skicka tillbaka de här ungdomarna, säger Meta Wiborgh.

I augusti bildades nätverket Ung i Sverige, då en grupp ensamkommande unga satte sig ned på Mynttorget i Stockholm för att demonstrera mot utvisningarna av ungdomar till Afghanistan. Demonstrationen flyttades till Medborgarplatsen, växte och fick stöd på andra håll i landet. Nu har rörelsen Ung i Sverige gått ut med att man solidariskt vill visa sitt stöd till Sveriges pensionärer och till funktionsnedsattas rätt till assistansersättning.

Nyligen kom Migrationsverkets nya rättsliga ställningstagande gällande Afghanistan. Hur mycket det förändrar situationen för de ensamkommande ungdomarna i Sverige är ännu osäkert, menar Meta Wiborgh. Nu hoppas hon och de andra inom Vi står inte ut på att regeringen ska byta riktning när det gäller unga och framförallt ensamkommande asylsökande.

– Vi uppmanar människor att mobilisera sina krafter hela tiden och skicka skrivelser till politiker och myndigheter. Vi hoppas att droppen ska urholka stenen, helt enkelt, säger Meta Wiborgh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om