Namnstrid avgjord

Jan-Olov Ågren, 46, får också bära förnamnet Madeleine. Det säger regeringsrätten och avgör nu namnstriden.- Det känns alldeles utmärkt, säger Jan-Olov om domen.

När länsrätten tillät tilläggsnamnet beställde Jan-Olov Madeleine Ågren ett nyt körkort med tilläggsnamnet. Nu har han fått rätt också i Rege-ringsrätten.

När länsrätten tillät tilläggsnamnet beställde Jan-Olov Madeleine Ågren ett nyt körkort med tilläggsnamnet. Nu har han fått rätt också i Rege-ringsrätten.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-09-30 06:00
Förlorare är Skatteverket som sade nej till namntillägget, men som mötts av motgångar i både länsrätten och kammarrätten.
Kammarrätten i Sundsvall hade också en annan uppfattning än kammarrätten i Göteborg, som i två liknande domar gått på Skatteverkets linje.
Prejudicerande dom
Därför var det nödvändigt för regeringsrätten att fatta en prejudicerande dom för hur namnlagen ska tolkas.
Regeringsrättens ordförande Sten Heckscher, tidigare justitieminister, har skrivit en kortfattad dom. Den är på endast dryga två A4-sidor.
Rätten konstaterar att namnlagen säger att ett namn inte får väcka anstöt, inte leda till obehag för den som ska bära det eller av annan anledning är uppenbarligen olämpligt.
Krångligare än så är det inte. I domen konstateras att namnet Madeleine är ett vanligt namn som inte väcker anstöt och att eftersom Jan-Olof Ågren själv valt det därför inte kan leda till obehag för honom.
...och Jan-Olov är nöjd
Att namnet Madeleine traditionellt bärs av kvinnor ser inte Regeringsrätten som skäl att säga nej.
"Valet av förnamn är en så personlig angelägenhet att en omfattande valfrihet måste tillerkännas den enskilde. Särskilt gäller detta när en myndig person önskar byta ut eller lägga till ett förnamn", skriver Regeringsrätten.
Jan-Olov Ågren är mycket nöjd med domen och speciellt eftersom den inte tar upp att han lever som transvestit.
- Domen säger inte att det är okej bara för att jag lever som jag gör. Det är strålande bra för det öppnar alla dörrar.
Domen ger möjlighet för alla att byta eller lägga till namn som traditionellt brukar bäras av det motsatta könet.
- Många av mina kamrater i liknande situation har väntat på domen. De har inte sett det som meningslöst att skicka in en namnanmälan till Skatteverket innan Regeringsrättens avgörande.
Skatteverket välkomnar i ett pressmeddelande Regeringsrättens dom och ser den som en anpassning till dagens samhälle.
Och hur kommer då Erik Jan-Olov Madeleine Ågren att fira segern?
- Min sambo och jag har inte hunnit tänka ut något ännu, men det blir i varje fall en middag med barnbarnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om