För lite mer än en vecka sedan påträffades en åttaårig pojke död i en bostad på Porsön, pojkens pappa, en man i 45-årsåldern, sitter häktad misstänkt för mord. En lång och slitsam vårdnadstvist finns med i bilden och åklagaren kan inte utesluta att det kan vara ett motiv.
På söndag planerar privatpersoner för en manifestation i Luleå, även på andra håll i både länet och landet finns liknande planer vid samma tidpunkt
Under parollen, "Stoppa barns tvångsumgänge med förövare nu" bedriver riksförbundet Unizon en namninsamling där de uppmanar allmänheten att ta ställning. På bara några dagar har antalet namnunderskrifter ökat med 45.000 och enligt Unizons generalsekreterare Rebecka Andersson kan det mycket väl ha med den åttaårige pojken att göra.
– Dels har händelsen blivit väldigt uppmärksammad men även vi har kommunicerat kring fallet. Sen tror jag att det hjälpte att det fanns en namninsamling som man kunde spinna vidare på, säger hon.
Namninsamlingen inleddes i juni men riksförbundet har jobbat med frågan i alla tider då den är nära och aktuell för deras medlemsjourer som består av drygt 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer.
– De flesta kvinnor som söker stöd hos oss har också barn och det är oerhört vanligt att barnen tvingas till umgänge även när de är beviljade skyddat boende för att det är för farligt att bo kvar hemma. Domstolarna dömer till fortsatt umgänge med förövarna, säger Rebecka Andersson.
Hon hänvisar även till en Sifoundersökning med unga vuxna som tvingades till tvångsumgänge när de var barn, om hur nio av tio nu i vuxen ålder vittnar om att de fått bestående psykiska men.
– Det är katastrofala siffror och verkligen inte att jobba för barnens bästa. Det är det som är låsningen i det här, vi tror att vi jobbar för barnens bästa men deras bästa är ju inte att vara rädda för sin förälder och att ingen lyssnar på dem när de säger att de inte vill träffa föräldern, säger Rebecka Andersson.
De insamlade namnunderskrifterna ska användas till att rikta tydliga krav till politiker och domstolar, exakt hur är ännu inte bestämt.
– Det som hänt i Luleå är fruktansvärt och vi måste kraftsamla för att det inte händer igen. De vi ser är att det främst brister hos domstolarna och det behövs en kraftig kompetenshöjning om vad våld är.