Namninsamlingar för Hertsö badhus

Oron runt badhuset på Hertsön sprider sig. Socialdemokraterna själva startar nu en namninsamling för att övertyga partiledningen om det bör finnas kvar.

ORO. Trots löfte om nytt badhus tvivlar många på Hertsön. Nu inleds två separata namnlistor för att ett nytt bad ska byggas. Den lokala s-föreningen står för en av dem.

ORO. Trots löfte om nytt badhus tvivlar många på Hertsön. Nu inleds två separata namnlistor för att ett nytt bad ska byggas. Den lokala s-föreningen står för en av dem.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2016-04-26 20:15

Just nu pågår en namninsamling för att bevara badhuset på Hertsön. Och inom kort kommer den lokala socialdemokratiska föreningen starta en egen namninsamling. Trots löftet att ett nytt ska byggas börjar Hertsöborna tvivla.

– Det är ett stort tryck runt just badhuset. Vi vill skapa opinion runt det här nu. Det viktiga är att vi ser att man satt in ett badhus i budgeten för 2017 och i planen fram till 2019, säger Mårten Ström (S), ledamot i s-föreningen på Hertsön.

– Kommer det inte in där så blir det liv här ute.

Fritidschefen Helén Wiklund Wårell vill inte avslöja några planer för badhuset på Hertsön. Den 25 maj ska hon presentera en utredning för politikerna i fritidsnämnden som tar upp kommunens alla badhus och de behov de har. Där ska även olika förslag finnas på att bygga eller inte bygga nytt. Enligt uppgifter till NSD finns det planer på att inte öppna Hertsö badhus när det stängs till sommaren. Men det är inget Helén Wiklund Wårell vill bekräfta.

– Det finns inget beslut runt att stänga Hertsö badhus. Men det man kan säga att är att under förra hösten gav man badhuset en livslängd fram till slutet av 2015. Så man kan säga att badhuset lever riktigt mycket på övertid nu, säger hon.

– Det är ju ingen henlighet och det har vi varit jättetydliga med, att badet är helt slut.

S-föreningen kommer nu ta den interna kampen i partiet på samma sätt som när högstadiet räddades från nedläggning. Enligt Mårten Ström finns det uttalade löften om ett badhus.

– Både från Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström, kommunalråden. Och det finns på pränt så det går inte att snacka bort, säger han.

Varför tror ni inte på det löftet?

– Man behöver inte vara Einstein för att se att Luleås ekonomi inte är den allra bästa. Det är ansträngt på många håll och kanter. Tänk bara på att flytta räddningstjänsten. Det är mycket som slåss om kakan.

Hertsö badhus är 40 år gammalt och har cirka 60 000 besökare varje år. Målet är att ett nytt badhus ska stå klart 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!