Nämnd vill ha migrantsamordnare

Den senaste tidens återkommande frågor om migranter och olovliga bosättningar har lett till att berörda förvaltningar vill ha en samordnare.

Skräpigt. Nu städar kommunen upp efter det läger varifrån mirganter avhystes tidigare. Bilar fraktas därifrån.

Skräpigt. Nu städar kommunen upp efter det läger varifrån mirganter avhystes tidigare. Bilar fraktas därifrån.

Foto: Tommy Borg

Luleå2016-11-14 16:45

Miljö- och byggnadsförvaltningen har tillsammans med socialförvaltningen den senaste tiden fått lägga mycket resurser på att hantera situationen i Luleå där EU-migranter olovligt satt upp bosättningar på olika ställen i Luleå. Bland annat på Cementakajen i närheten av isbrytarna.

För att underlätta framtida arbete med frågorna önskar miljö- och byggnadsförvaltningen att det ska tillsättas en samordnare eller samordningsgrupp, som ska fungera som spindeln i nätet.

– Sådana här frågor med olovliga läger och migranter berör ofta flera förvaltningar, så det är för att få en knytpunkt för alla berörda förvaltningar. I en sådan arena kan alla punkter diskuteras så att inget faller mellan stolarna, säger Joel Domeij, miljöinspektör på förvaltningen.

Miljö- och byggnadsnämnden kommer under tisdagen att ta upp frågan under nämndmötet och säga sitt om hur utformningen av samordningen ska se ut. Därefter ska kommunstyrelsen fatta ett beslut om ett eventuellt inrättande.

Nämndens vice ordförande Farida Jamshidi ser väldigt positivt på idén.

– Självklart behövs det något sånt här så att det blir rätt och jämlikt för alla. På det här sättet samlar vi våra krafter och säkrar att människor inte far illa, säger hon.

I förslaget föreslås samordningsgruppen uppgift vara att ha övergripande hantering av olovliga bosättningar. Gruppen föreslås dessutom se till att kommunen följer intentionerna i konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella mänskliga rättigheter mot gruppen EU-medborgare.

Den bakomliggande tanken med förslaget är att det ska bli tydligt hur kommunen ska hantera otillåtna bosättningar i framtiden.

– Alla människor är välkomna till Luleå men vi måste följa de lagar som finns. I Sverige får man inte bo på mark utan markägarens tillstånd, säger Farida Jamshidi.

Miljö- och byggnämnden utvecklar på sin hemsida att det i allemansrätten inte finns stöd för bosättningar och att det skapar miljöproblem i form av nedskräpning, spill av miljöfarligt bränsle och eldning av avfall.

De poängterar att framför allt är bosättningarna en risk för de boendes hälsa när flera tillsammans bor i en bil eller husvagn utan tillgång till värme, vatten, avlopp eller sophantering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om