Nåidens vinnande anbud var på 366 180 000 kronor exklusive fiktiva "ÄTA" (tilläggskostnader som byggherre och utförare kommer överens om).
Samtliga anbud redovisas dock inklusive fiktiva ÄTA:
Nåiden: 383 669 350
Rekab: 384 432 900
NCC: 402 757 900
Skanska: 406 704 668
SSEA: 443 834 736
Peab: 460 556 650
Totalt sex anbud, alltså.
– Vi är jätteglada för att intresset var så pass stort, säger Helén Wiklund Wårell, stadsbyggnadschef vid Luleå kommun.
Tiden för upphandlingen skulle egentligen gått ut 12 juni men förlängdes över sommaren.
– Vi fick tidigt signaler från bolagen att det var för kort tid att räkna på ett så stort jobb. Att vi förlängde tror jag var en stor anledning till att vi fick in så många anbud.
Samtidigt innebar det att invigningen av nya Hertsöskolan försenades ett helt år jämfört med de ursprungliga planerna, från hösten 2025 till hösten 2026.
– Verksamheten hinner helt enkelt inte flytta in under ett jullov. Ska man lämna modulerna måste de ha sommaren på sig för att få installationer, möbler och så vidare på plats, säger Helén Wiklund Wårell.
Upphandlingen är en totalentreprenad, det vill säga att entreprenören ansvarar för både projektering och utförande.
Men det är ännu inte helt klart att uppdraget går till Nåiden. Avtalsspärren är tio dagar. Tiden för överklagande går ut 2 november.
När avtalet vunnit laga kraft inleds arbetet. Första åtgärden är att riva den gamla skolan.
Kommunen beräknar att totalkostnaden landar på 405 miljoner, vilket alltså är 39 miljoner mer än Nåidens vinnande anbud på drygt 366 miljoner.
– Det beror på att så kallade byggherrekostnader ligger utanför upphandlingen, exempelvis byggledning, besiktning, myndighetsavgifter och konstnärlig gestaltning, där vi följer enprocentsregeln.
Hur stor är då risken att notan drar iväg ytterligare i form av så kallade ÄTA?
– Svårt att säga. Vår ambition är ju att göra ett så bra jobb att det inte behövs några förändringar. Ju bättre förarbete vi gjort, desto mindre risk för sådana inslag. Och vi har verkligen försökt vrida och vända på alla stenar. Exempelvis flöden i huset, hissars placering och att allting ska fungera bra för lokalvården. Vi gjorde faktiskt ett omtag med matsalen för att det skulle fungera optimalt när eleverna från Svedjeskolan ska äta där, säger Helén Wiklund Wårell.