Mysteriet: Svalorna överger Kyrkbyn

För två år sedan försvann backsvalorna från muren där de häckat i årtionden. Två av länets fågelexperter försöker reda ut mysteriet.

Ett övergivet backsvalehem i muren.

Ett övergivet backsvalehem i muren.

Foto: Björn Nyström

Luleå2018-05-26 06:00

Ulf Öhman, som är ordförande i ornitologiska föreningen i Norrbotten, berättar att backsvalan hållit till i Gammelstan så länge han kan minnas.

– Jag börjar vara 70 år och de har alltid funnits där, säger han.

Men för två år sedan övergavs backsvalekolonin som häckat i kyrkmuren intill medeltidskyrkan.

– Kolonin i Gammelstan har varit jättekänd. Förr hade vi koll där så att man inte hade parkeringar för nära muren. Sedan när de försvann för några år sedan var det många som var ledsna som ringde mig, säger han.

Det finns flera teorier kring backsvalan och dess försvinnande och några av dem hänger troligtvis ihop.

Generellt har Backsvalan minskat till ungefär en sjättedel, sett över hela landet, sedan 70-talet då det fanns fler än 300 000 i landet. De höga bortfallet tros bero på att svalornas möjlighet till bosättningar försvårats. Fåglarna trivs bäst i så kallade branter, men även i grustag och rullstensåsar. Nu för tiden slätas ofta lämpliga boplatser över, i närheten av byggen eller uppgrävda platser.

– Backsvalekolonierna har minskat. De bra platserna tar man ofta bort för att det är fult, säger Ulf Öhman.

Kolonier med den här typen av sällsynta fåglar borde bevaras bättre, tycker Ulf Öhman. På ett antal ställen har han varit engagerad i att bevara utsatta fågelbon.

– Upp efter länet har jag sett till att de har sparat några gamla ställen, i Kalix bland annat.

Varför de övergivit just stenmuren är svårt att säga, menar Tord Gustafsson, fågelexpert och kassör i ornitologiska föreningen.

– Ovanpå muren ligger det torv och jord, där de häckar. Sedan bygger de hålor inne i muren och om något har förändrats där vet jag inte.

Vill man ha kvar svalorna i området är det viktigt att underhålla muren.

Hur ska man göra för att locka tillbaka svalorna?

– Det kan vara att återskapa den här jordvallen ovanpå muren så att det blir bättre för dem att gräva ut sina bohålor.

Han håller med Ulf Öhmans problembeskrivning om sämre bosättningsmöjligheter, men framhåller också att en annan orsak kan vara svåra förhållanden utomlands, där fåglarna övervintrar.

– Även i Råneå bodde de i kyrkmurarna. Då tänker jag att det kan ha hänt något i deras övervintringsområden i Västafrika. Sedan läste jag att insekterna i bland annat Tyskland har minskat med 80 procent, och då har de mindre att äta under häckningstiderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om