För två år sedan donerade Norrbottens läns hemslöjdsförening närmare 1 500 föremål från sin samling till Norrbottens museum. Över 300 av objekten visas nu i en utställning. Det är norrbottnisk slöjd från olika perioder, mest från 1963 och framåt, med inspiration från traditionella föremål och från naturen.
För att kunna visa föremålen har speciella klimatmontrar byggts.
– Det har aldrig gjorts i museets historia. Vi har inte kunnat visa våra föremål i någon större skala, just för att vi inte har haft klimatanpassade salar. Vi planerar också en stor arkeologiutställning, så det är inte bara för den här utställningen vi har byggt montrarna, säger Sara Json Lindmark, chef för museets publika avdelning.
En tidslinje som beskriver slöjdens historik och utveckling i Norrbotten, med betydelsefulla personer som förre landshövdingen Ragnar Lassinantti och hemslöjdspionjären Lilli Zickerman, finns också med i utställningen.
– Slöjden är en viktig del av vår historia och framtid, säger museets antikvarie Anja Wrede och visar några storsäljare från förr, som Norrbottenspläden.
– Den formgavs av hemslöjdschefen Inger Moberg 1950, är inspirerad av lovikkavanten och de norrbottniska ranorna och är väldigt efterfrågad. Det är mycket nostalgi där.
Ladan som var Hemslöjdens logotyp finns också i olika varianter, liksom en trätupp som såldes mycket till USA och Frankrike.
– En fransk sjöman tog med tuppen till Kalix Nyborg, den började tillverkas och såldes i tusental.
Länshemslöjdskonsulenten Anja Lundström tillhör den nya generationens slöjdare som följer de senaste trenderna på Instagram och visar hur man lagar och lappar sina kläder på Pinterest:
– Alla kanske inte har en mormor som kan lära en att sticka, men kanske använder en video på Youtube istället.
Till utställningen hör ett program med föreläsningar, workshops och visningar som pågår fram till den 27 oktober. Redan på vernissagedagen hålls den första föreläsningen, ”Jag slöjdar, alltså tänker jag”, med Jonatan Alm.
– Man skulle kunna kalla honom för en slöjdkändis. Han har många strängar på sin lyra, vilket är ganska typiskt för slöjdare, bra på mycket. Han ska berätta vad har får ut av att slöjda, säger Anja Lundström.
– Slöjdandet ligger också helt rätt i tiden, då många börjat tänka på återbruk, säger Sara Json Lindmark.
Utställningen pågår 22 maj–27 oktober.