Muslimsk fest i Kulturens hus

Under söndagen förvandlades hela Kulturens hus i Luleå till en muslimsk högtidsplats. Alla var där för att fira Eid Al-Adha. "Vi har åkt från Piteå för att vara med", sa Nadin Saleh.

Hawa Mahdi har gjort kroppsmålningar i hela sitt liv och gjorde fina mönster utan att darra på handen.

Hawa Mahdi har gjort kroppsmålningar i hela sitt liv och gjorde fina mönster utan att darra på handen.

Foto: Göran Ström

Luleå2014-10-05 15:26

Det är första gången som den muslimska högtiden Eid Al-Adha firas i Kulturens hus. Men tanken är att det ska bli årligt återkommande.

– Det är roligt, inte minst för barnen. Men jag hade hoppats på mycket mer folk, sa Nadin. Jag vet att det gick en buss med 50 personer från Piteå, men vi är ju många, många fler muslimer där. Till nästa år hoppas jag att kommer många fler.

NSD hittade Nadin när hon stod och köade tillsammans med kompsien Marwa Faraj. Båda kommer ursprunglingen från Libanon och ville nu få en vacker hennatatuering på ena handen av konstnären Hawa Mahdi.

– Den håller ett par veckor. Det är muslimsk tradition och man kan ha den lite var man vill. Men händerna är fint, säger Nadin.

Otroligt säkert målade Hawa Mahdi tatueringarna helt på fri hand.

Efteråt var både Nadin och Marwa nöjda.

– Ja, det blev jättefint, sa de.

Kulturens hus verkligen sjöd av aktiviteter. Det var en hel del information, men även teater, pyssel för barnen, föreläsningar, koranenrecitationer och slöjd.

Slöjdrummet var onekligen barnens favorit. Där hittade vi 8-åriga Princia Ishimwe från Gammelstad. Hon kommer från Burundi och var i full färd med att göra en spira av björkris.

– Men jag vet inte riktigt vad jag gör, sa hon och skrattade.

Mest roligt verkade hon tycka det var att slå med hammaren.

Bönen är en central del inom islam och därför hade det gjorts i ordning ett enklare bönerum under en trappa i Kulturens hus.

Kowsar Abdihakim Mohamed kommer från Somalia men går nu på gymnasiet i Luleå och drömmer om att bli kirurg och politiker. Hon förklarade hur muslimer ber fem gånger om dagen och att det ofta innebär koncentration för att komma nära Gud.

– Vilket är lite svårt här. Det är lite bullrigt.

Men NSD fick vara med när Kowsar bad och det verkade gå helt okej.

– Jag bad om en bra framtid och att jag ska lyckas i livet. Sedan bad jag för att de fattiga människorna också ska få det bra.

Vad betyder den här högtiden för dig?

– Mycket. Det är lite som julafton för de kristna. Det är en högtid där vi träffas, äter gott och har roligt. En fest. Men jag hoppas att det nästa år kommer många ickemuslimer också.

Fakta Eid Al-Adha

Eid Al-Adha är en kulturell och social fest som firas av miljontals människor i v ärlden , både av troende och icketroende muslimer. Det är en av två eid-festivaler. Män, kvinnor och barn förväntas klä sig i sina finaste kläder och utföra eidbönen i valfri moské. Muslimer som har råd offrar sitt bästa boskap Tanken är att firandet i Luleå ska vara störst i Norrbotten och vara inkluderande för alla. Muslimer ska känna stolthet över sin religion och festen ska visa att de är en del av samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!