Dramatikern och musikern Erik Norberg från Kiruna har skrivit manus och sångtexter till ”Nybergs mekaniska verkstad” för Norrbottensteatern med premiär i Kiruna i september. Det blir ett musikaliskt drama som utspelar sig mellan åren 1937 och 1941.
– Det finns en historia i Norrbotten om en kommunistisk sabotageliga som var aktiv den tiden. Handlingen kretsar kring människorna i den ligan, varav Edvard Nyberg som sedermera grundade Nybergs Mekaniska var en.
Erik Norberg berättar om en orolig tid med stor kommunistskräck och starka spänningar mellan höger och vänster. Han nämner Ebbe Hallberg, stadsfiskal och polismästare i Luleå, som en av deltagarna i en motsatt organisation, med nazistiska förtecken. Ebbe Hallberg var också den kanske mest drivande i sprängattentatet mot Norrskensflamman. Det fanns också läger där man internerade kommunister, det som kallades arbetskompanier, bland annat i Storsien utanför Kalix.
– Så det rör sig kring kommunister som vill agera, och motkrafter som också agerar.
Upprinnelsen var att Spanien hade valt en socialistisk regering. Detta ledde till inbördeskrig mellan de regeringstrogna och högergruppen, general Francos armé.
– Franco fick en massa vapen från Hitlertyskland, och Hitlertyskland fick malm från Malmfälten. På det sättet var vi delaktiga i alltihop. Det var väl också en drivande kraft för de norrbottniska kommunisterna att försöka bistå sina socialistiska och kommunistiska vänner i Spanien.
På det sättet startade alltså sabotageligan.
– Man stal dynamit från LKAB och byggde spränganordningar som sen skickades ut i Europa via sjömän i hamnarna. Sjömännen hade ju också bra koll på vilka fartyg som kom från de här länderna, alltså Tyskland, Italien och Japan. De gav sig på och lyckades sänka eller skada 22 fartyg.
Erik Norberg har skrivit flera musikaler byggda på historiska händelser. Bland annat ”Bläck eller blod”, tillsammans med tidigare chefen vid Norrbottensteatern Alexander Öberg, som spelades i Kiruna hösten 2017. Ofta finns en koppling till vår tid, och så även här:
– Något som var väldigt starkt under den tiden som ”Nybergs mekaniska” utspelar sig var att de drogs till olika ideologier, och det gör människor även idag. Det är bara att se på EU-valet, polariseringarna ökar i Europa. I den här historien ser man också hur ideologierna kan gå för långt och bli extrema på olika sätt.
– Vi borde ha lärt oss, för vi sitter ju med facit i hand, med Förintelsen och de kommunistiska lägren. Men det hade inte de här människorna på 1930-talet, för de hade inte varit med om det. Vi borde kanske ha en större försiktighet.
Norrbottensteaterns Tomas Isacsson har skrivit musiken och för regin står Helena Röhr.
– Hon är en erfaren regissör av både opera och musikdramatik, så det passar utmärkt, säger Erik Norberg.
– Det är jätteroligt att få komma tillbaka till Norrbottensteatern, och jag gillar ju att komma med historier som inte är så välkända, så det känns roligt att kunna bjuda på det här äventyret.