– Kommer det bli läskigt?
Frågan kommer från en av eleverna i publiken, de som tagit sig in från Kråkbärsskolan och Tunaskolan för att se musikalen "Lucia".
– Kanske lite, svarar Lizette Råberg, musiklärare på Tunaskolan.
Det är hon som tillsammans 20 elever från årskurs sju till nio samt kollegor från Kulturskolan i Luleå satt ihop musikalen.
– Jag hittade det här manuset för ett par år sedan och satte upp på Björkskataskolan. Nu har vi kunnat göra det med Tunaskolans elever också, tack vare stöd från Skapande skola.
Skapande skola är ett statsbidrag som ska göra att konst och kultur integreras i grundskolan mer långsiktigt. Det är skolornas huvudmän som söker om bidraget och för Tunaskolans del gav pengarna grunden till att de kunde erbjuda musikalprojektet som Elevens val. Förutom två besök från Norrbottensteatern har pengarna även kunnat finansiera att de bokat in sig i Lilla salen i Kulturens hus veckan innan sportlovet för att spela fyra skolföreställningar där.
Den 50 minuter långa föreställningen handlar om ett gäng ungdomar som stöter och blöter frågor som kärlek och identitet, rasism och utanförskap.
Det är en mycket tight historia elever och pedagoger satt ihop. Hela 29 scener får vi se, alla sammanbundna med musikaliska toner som framförs med säkra stämmor i eleverna. Dansläraren Jenny Andersson Kiviharju har skapat fina nummer tillsammans med sina elever och uppe hos ljud- och ljus har bland andra Adam Snell huserat.
– Jag har kollat in hur Lars (Paulin på Kulturskolan, reds. anm) jobbat och det har varit jättekul. Jag har testat en hel del och lärt mig massor. Jag är väldigt teknikintresserad, berättar Snell som menar ha fått upp ögonen för ett nytt yrke via musikalen.
Ebba Viklund Riström går precis som Adam i klass 7B på Tunaskolan och upplever en sorts före och efter musikalen.
– Jag har ju scenskräck, men efter den här veckan när vi kört fyra föreställningar är det som om jag inte har det mer.
Pengar från Skapande skola är tänkta att bidra till att elever får större möjligheter till eget skapande genom möten med professionella kulturaktörer. Det verkar ha lyckats i Tunaskolans fall.
– Roligast av allt har nog varit att se musikalen växa fram. Att man byggt på scen efter scen och sedan jobbat här hela veckan. Jättekul, säger Adam Snell med övertygande glitter i ögonen.