Musik, dans och poesi på romernas nationaldag

Den 8 april är romernas nationaldag. I år ska dagen firas i Luleå för första gången.Det blir med musik, dans och poesi i Kulturens hus.- Vi går mot en bättre värld med mångfald. Folk kommer och frågar om vår kultur, säger Tanja Hagert.

"Det känns som att diskrimineringen håller på att brytas", säger Tanja Hagert. FOTO: Bengt-Åke Persson

"Det känns som att diskrimineringen håller på att brytas", säger Tanja Hagert. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-04-04 06:00
Det är föreningen Romanikvinnans rätt i samhället där Tanja Hagert är ordförande som är huvudarrangör för firandet av nationaldagen. Gott stöd utgör Luleå kommun, landstinget, ABF, Svenska kyrkan, Röda Korset och många andra organisationer och företag.
- Vi ska å vår sida bjuda på vår kultur och överlämna en romsk flagga till Luleå kommun. Kommunalrådet Karl Petersen ska ta emot den, säger Tanja Hagert.
Romsk musik
Luleåbandet Mertzi och Terno drom ska bjuda på traditionell och nutida romsk musik.
Elin Rönnqvist och Angelina Hjelm från Luleå rytmik- och balettförening ska dansa till musiken.
- Det är jätteroligt att koreografera till den fantastiska musiken, säger Angelina Hjelm.
Två av Finlands mest kända artister, sångerskan Tarja Ylitalo och dragspelaren Tuomo Ylitalo ska också medverka liksom den romska gospelduon Mirjam & Dikno.
Ett bildspel som berättar romernas historia blir ytterligare en del i firandet av Gelem Gelem som nationaldagen heter på romani. Ordet gelem betyder: jag vandrar.
Romsk poet
Poesin kommer den romska poeten och visdiktaren Rikhard Palm att stå för.
- Palm är också mannen bakom många av texterna till den musik som Mertzi och Terno drom spelar. Mertzi Lindberg står för mycket av musiken, säger Jan Olofsson, bibliotekarie i Kulturens hus och violinist i det romska bandet.
Jan Olofsson var tidigare medlem i folkmusikgruppen Norrlåtar.
Tore Wilhelmsson, gitarrist i Raj-raj band, ska också medverka på nationaldagen.
- Vi är jättestolta och lyckliga över att så många proffs vill uppträda med oss, säger Tanja Hagert som själv är sångerska i Mertzi och Terno drom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om