Avvecklingen sker samtidigt som Norrbottens museum tar fram en ny digital strategi.
– Vi avslutar massinsamlingen av bilder och föremål tills vidare för att utreda framtidens digitalisering, säger museichefen.
Därmed förlorar nio personer med funktionshinder jobbet.
– Duktiga medarbetare som har löst sina uppgifter på bästa sätt. Men nu behöver vi andra kompetenser kring hur vi ska nå ut med webbutställningar och jobba med kulturarvet, hela digitala tilltalet, säger Margaretha Lindh och tar AI (artificiell intelligens), samarbete med forskningen, 3D-teknik som några exempel.
Samtidigt ifrågasätts museiledningen då avdelningen avvecklas innan en ny strategi är färdig.
– Vi känner oss trygga i beslutet. Och det här är ingen besparing, tvärtom kostar digitaliseringen. Vi behöver ta ett helt nytt grepp.
I praktiken blir medarbetarna uppsagda för att de inte duger?
– Det handlar inte om att inte duga. Om analysen visar att deras kompetens behövs igen, då har de företräde till att återanställas.
De drabbade är funktionshindrade med lönebidrag. Hur tror du det uppfattas?
– Vid förändringar är det alltid smärtsamt. Skyddsombud hjälper medarbetarna, liksom omställningsfonden. Vi träffar även arbetsmarknadsförvaltningarna i Boden och Luleå.
Vad tror du om deras möjligheter på arbetsmarknaden?
– Det vill jag inte sia om. Men turordningslistor upprättas, vi samtalar med varje medarbetare. Vi sparkar inte ut alla i kylan, säger Margaretha Lindh.