Efter att ha stampat omkring tio år på svensk hiphops bakgård, var de less och ville lägga av. Hiphopduon Mohammed Ali skulle bara släppa en sista mixtape innan gruppen skulle gå vidare med vanliga kneg och familjliv.
Men när Processen till slut kom 2009, hyllades duon på sidan av sin musikaliske vapenbroder Stor som det största som hänt svensk hiphop det senaste decenniet. På lördagen kommer Mohammed Ali uppträda på Musikens Makt i Luleå.
När NSD når Ali (killarna heter Mohammed Anwar Ryback och Rawa Ali, därav duons namn) är de på väg till Göteborgs kulturkalas. Sommaren har varit fylld med spelningar på de allra största festivalerna, berättar Ali.
- Vi spelade in låtarna till Processen på kort tid och tänkte inget mer på det. Men då blev uppmärksamheten skitstor och radion började spela plattan. Hela grejen tog en flummig fart och vi hakade bara på.
Nya exklusiva låtar
Gruppen vann Manifestpriset 2010 för deras utförliga texter med beskrivningar om det slitsamma förortslivet. Så istället för att lägga karriären på hyllan återvände de till studion och 2011 släpptes debutalbumet Vi som hyllades än mer - om möjligt - än föregångaren.
Hur hanterar ni en sådan framgång?
- Det kom som en chock men ändå inte. Det blev en chock för att det kom efter så lång tid. Vi visste att vi hade bra material men hyllningarna kom när vi skulle lägga av. Inte när vi började, säger Ali.
Vad gör ni i nuläget?
- Vi ska börja spela in två musikvideos från nya skivan. Vi kan inte säga exakt vilka men de kommer att bli våra nästa singlar. Sedan kommer vi jobba med exklusiva låtar och ta fram fler material som vi inte släppt.
Inga falska gängmedlemskap
Både Mohammed Anwar och Rawa Ali har rötterna i Flemingsberg söder om Stockholm. Duon blev vänner redan i högstadiet.
- Vi var de enda som rappade på skolan och blev introducerade för varandra.
Nu ingår de i hiphopkollektivet Ayla tillsammans med Stor, Carlito och producenten Mack Beats.
Mohammed Alis produktion är sparsmakad med ett lugnt tempo som för tankarna till 90-talet. Texterna handlar inte om falska gängmedlemskap eller hur många gånger man blivit skjuten. Istället belyser Mohammed Ali orsakerna bakom betongmisären och konsekvenserna för de som lever i de svenska förortslandskapen. Musik med socialrealistiska teman som för tankarna till amerikanska motsvarigheter som Mos Def, Talib Kweli eller Lupe Fiasco.
Vad särskiljer er från svensk hiphop?
- Vår musik är mycket mer lättsmält. Texterna och låtämnena är lättare att ta in än andra. Vi har en bred fanbase gällande allt från ålder till etnicitet. Det är lätt att förstå budskapet även om man inte kan relatera direkt och måste leva med det.
Arbetar med inlevelse
Ali säger att han har hjärtat i förorten men att den norrländska kylan inte skrämmer honom. Norrlänningar kan sin hiphop, menar han.
- Vi uppträdde på inomhusfestivalen Minus 30 förra året och det var skitfett. Det känns som att det anordnas schyssta arrangemang där uppe och det finns ett stort intresse för hiphop i norra Sverige.
Ni kör ganska lugn hiphop. Funkar den live?
- När vi spelade in plattan så var det en sak vi var oroliga för. Hur vi skulle framföra låtarna så de funkar live. Men nästan femtio procent av plattan funkar skitbra live. Allting behöver inte vara up-tempo och så stort för att det ska gå hem. Det handlar om inlevelse, publiknärvaro och så scenkontakten. Man kan få den lugnaste låten att verka jävligt energisk. Det har vi jobbat mycket med.
Hur kommer er musik att utvecklas i framtiden?
- Det är en sak vi snackar om just nu. Vad är nästa grej, jag har ingen aning. Den här skivan var mer återberättande där vi delade historier från vår gamla tid. Det bästa är nog inte att tänka på det och låta det falla naturligt. Det är då det blir som bäst. Det kanske blir en klubbplatta.
Några sista ord?
- Kom till festivalen så får ni se en riktigt bra liveshow. Vi är skitpeppade på Musikens makt.
Fotnot: Mohammed Ali spelar ikväll kl: 22.00 på LTU-scenen. Dessutom intervjuas de i NSD:s egna tält kl: 18.00.