Värnskatten tas bort, men fyrpartiöverenskommelsen innehåller inga skattesänkningar för löntagare med längre inkomster. Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin kallar uppgörelsen för närmast en fördelningspolitisk katastrof och även MP:s språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin erkänner att de inte är helt nöjda med just den delen.
– Det kan vara problematiskt, men det handlar om att i varje budget försöka säkerställa att man värnar de mest utsatta i samhället, säger Annika Eriksson.
MP sätter hoppet till att den gröna skatteväxling på 15 miljarder som utlovas i överenskommelsen ska leda till förbättringar även för låginkomsttagare.
– En grön skatteväxling är grunden till att vi sagt ja. Att höja skatten på det som är farligt för miljön och sänka skatten på arbete och företagande är viktigt för oss.
Eriksson tycker att MP fått bra utdelning på klimatområdet.
– Vi säkrar det vi fått igenom under förra mandatperioden och går vidare, säger hon och nämner bland annat att stambanorna för höghastighetståg ska byggas, att arbetet med Norrbotniabanan ska intensifieras och att flygskatten blir kvar.
Planen är att MP ska ingå i regeringen tillsammans med S, medan C och L blir samarbetspartners i riksdagen. Som regeringsparti under förra mandatperioden tappade MP många väljare.
– Klart det har varit en diskussion. Vi måste bli bättre på att kommunicera, både de gröna framgångar jag hoppas vi ska uppnå, men också vara tydliga med vad som är skillnaden mellan regeringens politik och MP:s röst.
Enligt flera uppgifter var MP och Alliansen under hösten nära att komma överens om ett regeringssamarbete. Annika Eriksson bekräftar att diskussioner fördes, men vill inte kommentera det närmare eftersom hon inte var delaktig. Hon tycker att den lösning som nu ser ut att bli verklighet är bättre.
– När vi har bytt sida, som i Stockholm, har det ofta varit för att få till en majoritet som inte är beroende av SD. Den matematiken finns inte i riksdagen.