I en motion till kommunfullmäktige föreslår Miljöpartiet att Luleå kommun ska utreda hur rektorer kan ges ökade befogenheter vid rekrytering och lönesättning.
– När man pratar med rektorerna runt om i stan så hör man att de uppfattar det här som ett problem. Av och till så hör vi hur rektorer blir besvikna över att de inte kan anställa lärare som de hittat och som har den kompetens just deras skola behöver, men lärarna tackar nej eftersom de inte får den lön de vill ha, säger Jan Nyberg, gruppledare för Miljöpartiet i Luleå.
Han menar att de som ytterst drabbas av att lärartjänsterna förblir vakanta är eleverna och att förslaget är ett led i att lösa lärarbristen.
– Argumentet mot det här är att lärarna generellt kan få lite högre löner, men i den situation vi befinner oss kan man inte vara livrädd att lärarna ska få högre löner. Hela samhället är överens om att lärarna har för låga löner, säger Jan Nyberg.
Marcus Hedström är rektor på Tunaskolan. Han har en kluven inställning till förslaget.
– Ökad makt för rektor är alltid bra. Det borde vara lättare att få lärare om man har mer att köra med. Men det kanske inte bara är positivt, säger han.
Vid nyanställningar i dag är det personalkontoret som gör en bedömning av vilken lönenivå lärarna bör ligga kring.
– Vi får ett spann, det kan vara till exempel mellan 25 000 kronor och 29 000 kronor. Och inom det spannet får vi hålla oss när vi sätter lön, säger Marcus Hedström.
Han tycker det är ganska bra att personalkontoret håller koll på lönenivåerna.
– Ja, jag tycker det. Annars skulle jag som rektor behöva ta ett mycket större ansvar för lönesättningen kopplat till utbildning och erfarenhet, säger han.
Dessutom, menar Marcus Hedström, är det inte önskvärt att kommunala skolor konkurrerar ekonomiskt om lärarna.
– Nej, om skolans egen ekonomi ska bestämma löneläget kan det bli jättekonstigt utifrån ett likvärdighetsperspektiv. Jag antar att det här skulle öka lönekostnaderna, säger han.
Läraren Carina Holmquist känner sig också lite tveksam till förslaget.
– Jag känner inte riktigt igen problembeskrivningen, jag har aldrig hört talas om att man inte tar en tjänst för att man inte får den lön man vill ha. Men självklart kan jag tycka att om en rektor ska anställa en lärare så ska den kunna lönesätta läraren, och ha möjlighet att ta hjälp av personalkontoret, säger hon.