Motorgården hotad
Nya tider väntar Luleås fritidsgårdar. Två förvandlas till "mötesplatser", med ännu oklara former. Motorgården får inte längre vara fritidsgård.- Får vi inte bidrag till driften kan vi inte hålla öppet, säger motorgårdens föreståndare Torbjörn Persson.
Olle Johansson, 17, jobbar med sin a-traktor i motorgården. Föreståndaren Torbjörn Persson ser små möjligheter att hålla motorgården öppen när den inte längre får vara kommunal fritidsgård.FOTO: Göran Ström
Foto: Göran Ström
Det här innebär beslutet:
4 Fritidsgårdarna på Örnäset och i Gammelstad ska i fortsättningen drivas av kommunen. Nu drivs de av Unga örnar respektive Gammelstads IF.
4 På Tuna och i Sunderbyn omvandlas fritidsgårdarna till "mötesplatser.
4 Motorgården ska inte längre ingår i fritidsgårdsverksamheten.
4 Ny upphandling ska ske av fritidsgårdsverksamheten på Hertsön, Bergnäset, Porsön, Björkskatan och Råneå.
Det råder ännu stora oklarheter kring begreppet "mötesplatser".
- Jag vet inte vad mötesplats är. Vi har försökt få en förklaring från fritidskontoret, men det är lite luddigt, säger Hans Dahlén, ordförande för Unga örnar Luleåkretsen, som nu driver de fritidsgårdar som ska förvandlas.
Billigare
Så här förklarar fritidsnämndens ordförande Mårten Ström mötesplatserna:
- Skillnaden är mindre personaltäthet, mera kaféliknande verksamhet. Det ska finnas aktiviteter men inte samma krav på utbildad personal. Lite mindre öppethållandetider, men inga större förändringar. En del gårdar fungerar redan så fast vi betalar för fritidsgård.
Mötesplatsen blir billigare än fritidsgården.
- Pengarna som blir över ska användas på fritidsgårdarna som blir kvar, säger Mårten Ström.
För Motorgården väntar också en förvandling, från fritidsgård men frågan är till vad.
- Det är inte exakt bestämt hur det blir, men det pekar på att vi betalar hyran för gården. Den har haft en speciell profil och fungerat som en mötesplats, säger Ström.
Motorgården är den enda fritidsgård som håller öppet också dagtid. Föreståndaren Torbjörn Persson har svårt att se hur verksamheten ska kunna drivas vidare om den förlorar rollen som fritidsgård.
- Det är olyckligt att vi inte får fortsätta som fritidsgård. Får vi inte bidrag till driften kan vi inte hålla öppet. Vi klarar det inte rent ideellt, säger han om motorgården som drivs av SHRA.
- Den här motorgården som fritidsgård är unik i landet. Hit slussar de andra fritidsgårdarna de som är motorintresserade.
Jim Broström, projektledare Ungdomsprojektet hos Kommunförbundet i Norrbotten, har på Luleå kommuns uppdrag utarbetat projektplanen för "Upphandling av fritidsgårdsverksamheten".
Fostrande
Han ser ett stort behov av nytänkande när det gäller ungdomar och fritid.
- Ungdomar är inte längre en homogen grupp. Det är en utmaning för fritidsgårdarna. Förr var ungdomsgruppen definitivt homogenare. Fritidsgårdar är ingen patentlösning för att få bort knarket och allt annat elände.
Om att Motorgården inte längre får fortsätta som fritidsgård säger Broström:
- Den klarar inte de gamla kriterierna med målgruppen upp till 16 år. På motorgården är de från 13 till 55 år och egentligen är det jättebra. Det är socialt fostrande miljö och hjälper brobyggande över generationsgränser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!