Detta efter att Vänstern och Rättvisepartiet beslutat sig för att följa Socialdemokraternas linje och rösta för avslag.
– Vi tror på satsningar på elevdemokrati, föräldrapåverkan, elevhälsa om man vill utveckla skolan. Vi ser inget behov av en ny utredning av det här, sade Nina Berggård (V).
– Intraprenad innebär splittring av skolverksamheten. Det är fel inriktning. Skolan i dag behöver helhetslösningar, exempelvis förbättrad arbetsmiljö för elever och personal, sade Jonas Brännberg (RS).
Sedan tidigare hade S röstat för avslag, medan övriga partier stödde motionen. Röstsiffrorna vid måndagens möte blev 32–29. En besvikelse för Sana Suljanovic (M).
– Driftsformen möjliggör för skolenheter att påverka sin egen verksamhet. Den har också visat sig vara kostnadseffektiv. Det borde tilltala partier både till höger och vänster på skalan, sade hon.
I debatten hänvisades till det försök med intraprenad som Luleå genomfört mellan åren 2007 och 2015. Meningarna gick isär om verksamheten var lyckad eller inte.
– Det är stor skillnad på förutsättningarna nu och då. Måltidshanteringen är gemensam och skolorna köper vaktmästartjänster, sade Emma Engelmark (S).
Thomas Olofsson (L) uppgav att intraprenad i Luleå hela tiden varit möjligt som ett nämndsinitiativ, men att Moderaternas motion nu grusade detta.
– Ibland får en motion inte den effekt man hoppats på, sade Olofsson.