Motion livsviktigt för ett längre liv

Ett mycket litet antal barn kommer upp i den rekommenderade mängden fysisk aktivitet per dag. Stillasittande, dålig kost och sjukdomar relaterade till övervikt gör att dagens barn riskerar få ett kortare liv än sina föräldrar. Föräldrarna och skolan är viktiga för att vända denna trend.

motivation. Anna-Karin Lindquist säger att motion med ­andra, som att ta en kvällspromenad med en kompis, kan öka motivationen.

motivation. Anna-Karin Lindquist säger att motion med ­andra, som att ta en kvällspromenad med en kompis, kan öka motivationen.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2015-02-26 06:00

Bara 13 procent av pojkarna och nio procent av flickorna i årskurs nio når upp till rekommenderade 60 minuters fysisk aktivtet per dag. I ”fysisk aktivitet” ingår all typ av rörelse, även vardagsmotion som att gå till och från skolan. Hos barn i hela världen är den typen av aktivitet för liten idag. Anna-Karin Lindquist, doktorand i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet, har forskat på barns fysiska aktivitet och poängterar vikten av föräldrar som agerar förebilder.

– Vi äter som våra föräldrar och rör oss som våra föräldrar, säger Lindquist. Vi ärver våra föräldrars beteende.

Men beteenden går att förändra. Föräldrars stöd bör riktas in på att stötta barnen i sina egna val, drivkraften måste komma från de själva.

– Fråga barnen så blir det rätt. Det här måste komma från barnen.

Lindquist har i sin forskning studerat vad som får barn att röra på sig mer. I en studie lät hon ungdomar peppa varandra, två och två, genom att skicka sms som uppmanade till att exempelvis ta en promenad. Aktiviteten hos denna grupp ungdomar ökade jämfört med den grupp som inte skickade uppmuntran till varandra. Även som förälder kan man stärka barnen i att förändra ett beteende. Förutom att själv vara en bra förebild kan ett sätt vara att sluta skjutsa barnen till skolan och istället organisera aktiva skoltransporter, som vi berättar om här intill. Lindquist tycker inte att föräldrar måste vara med på alla aktivteter hela tiden, men det är motiverande för barnen när föräldrarna engagerar sig i deras hälsa.

– Barnen säger att de behöver oss, även tonåringar. Som förälder ska man inte abdikera för tidigt.

Även skolan framhåller Lindquist som en viktig part i främjandet av barns hälsa. Där föräldrar inte orkar med, antingen på grund av brist på tid, pengar eller förmåga, måste skolan ta ett större ansvar, inte minst för barn som inte får tillräckligt stöd hemifrån.

– Svensk skola är den perfekta arenan för att nå alla barn.

– Vi kan göra det här i Sverige, säger hon och jämför med till exempel USA där det kan vara svårt att gå eller cykla till skolan om det inte ens finns en trottoar.

I fortsättningen ska Lindquist studera hur annars förslappande smarta telefoner och plattor istället kan utnyttjas för att aktivera ungdomar.

Anna-Karins fyra tips för att få barnen att röra på sig mer.

FAKTA

1. Det ska vara roligt. Olika barn tycker olika saker är roliga, men är det inte roligt så går det inte. Så enkelt är det.

2. Aktiva skoltransporter. Att låta barnen gå och cykla till skolan är en stark faktor till hälsa. De som gör det kommer nästan alltid upp i 60 minuters aktivitet per dag.

3. Föräldrar. Föräldrarnas engagemang är viktigt, som förebilder och som stöd, även om de inte alltid måste vara med.

4. Skolan. Föräldrar har olika förutsättningar att stötta sina barn. Därför blir skolan så viktig för att utjämna alla barns livschanser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!